Италия поема водещата роля на бойната група на НАТО, президентът отива на полигон 'Ново село'

OFFNews 17 октомври 2022 в 07:20 3178 5

Румен Радев

Снимка БГНЕС/архив

Радев ще посети полигон "Ново село"

Италия поема днес ролята на т.нар. рамкова държава за бойната група на НАТО в България, създадена след нахлуването на Русия в Украйна.

Президентът и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Румен Радев ще присъства на официалната церемония на полигон "Ново село". По-рано през деня Радев ще се срещне с върховния съюзен командващ за Европа генерал Кристофър Каволи, който също ще участва в церемонията. 

По време на церемонията ще бъдат наградени военнослужещи от българска и италианска страна с принос към изграждането на бойната група. На показ ще бъдат представени въоръжение и техника използвани от военнослужещите. От няколко месеца български и италиански военни формирования се подготвят на „Ново село“ в контекста на усилените мерки за бдителност в рамките на НАТО по Източния фланг.

Бойната група започна сформирането си през март, когато първите присъединили се към българския 42-ри механизиран батальон бяха американски военнослужещи с бойни машини "Страйкър". Заедно с тях на полигона "Ново село" тренираха военнослужещи от Великобритания и Гърция. В състава на групата ще се включат и албански военни. 

На събитието на учебния полигон ще присъстват и служебният министър на отбраната Димитър Стоянов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, министърът на отбраната и началникът на отбраната на Италианската република Лоренцо Гуерини и адмирал Джузепе Каво Драгоне, представители на дипломатическия корпус и на местните власти.

Многонационалната бойна група в България е част новосформираните бойни групи на НАТО в Прибалтика, Полша, Унгария, Румъния и Словакия в отговор на руското нападение в Украйна и засилване на сигурността по Източния фланг на Алианса. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-240

5

редовно четящ

17.10 2022 в 11:29

И пРезидентът после да докладва в пасольството?

1896

4

Simo

17.10 2022 в 09:36

Радко - предателят на България, руският агент, гнусният мръсник кви ще ги дири в Нова село?!

1400

2

nijluz

17.10 2022 в 08:53

Абе Тиквун, ако бяха руснаци и жена си щеше да дадеш....аман от руски говнометки.

-5489

1

Окупирани сме от чужда армия.