Искаме пари и пазари за мляко от ЕС, борим се заедно с Португалия

OFFNews 05 април 2016 в 09:28 1835 0

България и Португалия ще настояват за спешни мерки за излизане от кризата в сектор „Мляко” на предстоящото заседание на Съвета на Европейския съюз по земеделие и рибарство през юни. 

 Това стана ясно на среща между земеделския ни министър Десислава Танева и министъра на земеделието, горите и развитието на селските райони на Португалия Луиш Капоулаш Сантош, съобщи МЗХ. Танева заяви, че секторът може да бъде стабилизиран, ако бъдат взети спешни мерки на ниво ЕС. Трябва да има финансиране и извън страната. Няма как да стабилизираме пазара при ежемесечното нарастване на производтвото на сурово мляко. Друга мярка, която може да помогне, е откриването на пазари в трети страни.

Бюджетът на училищно мляко не бе увеличен, а тази мярка е една от основните за стимулиране и възможност за подпомагане в нашата страна. Добре е до Съвета на министрите през юни да сме приели решения, с които да се промени балансът и да се регулира пазарът в сектора, заяви още Танева. Тя допълни, че страната ни иска да намали производството, но без това да засегне планинското и полупланинското производство, за да има поминък.

„Само миналата седмица подкрепихме сектор „Животновъдтство” с 5.5 млн. евро. Искаме финални решения от ЕК, за да можем да преценим с какви национални средства да допълваме помощта”, каза още министър Танева.

От своя страна Луиш Капоулаш Сантош каза, че проблемите с млякото в Португалия са идентични с тези в България. „Отчитаме четири процента увеличение на производство и девет процента спад на консумацията на мляко и млечни продукти”, допълни още той. По думите му, ЕС трябва да финансира намаляването на производството на мляко за държавите, които имат ръст, в противен случай на пазара ще останат само най-големите производители.

Предстоят редица срещи между двете страни преди заседанието на Съвета на министрите, на които ще бъдат уеднаквени позициите относно проблема в сектора. 

„Можем заедно да постигнем по-голяма гъвкавост , за да преодоляваме кризите в сектора”, каза още Десислава Танева. Тя поясни, че двете страни имат голям потенциал да увеличат стокообмена помежду си. По време на срещата те обсъдиха и търговските отношения в сферата на тютюна. Министър Танева изтъкна, че този отрасъл е изключително важен и специфичен за България и трудно може да се замени с алтернативни култури.

Тя покани представители на тютюневи организации от Португалия да посетят страната ни.

Двамата обсъдиха възможността двете страни да обменят опит в сдружаването на земеделските производители. Десислава Танева подчерта че през последната година и половина броят на организациите се е увеличил, благодарение на облекчените условия.

Луиш Капоулаш Сантош заяви, че към момента в Португалия има 140 организации на производителите. „ 50 процента от тях са в сектор „Плодове и зеленчуци, 80 % от производителите ни на ориз също се обединиха и при млякото са добре организирани-около 50 %”, каза още той.

На срещата присъстваха и народните представители Румен Христов, Цвета Кароянчева, Менда Стоянова и Петър Петров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови