Искаме от ЕС още 400 млн. евро за охрана на границата

OFFNews 18 май 2017 в 16:50 3136 0

България е поискала още 400 млн. евро в рамките на 10 години за охрана на границата и справяне с проблема с мигрантите. Това съобщи вътрешният министър Валентин Радев в Брюксел, където пристигна за участие в заседание на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи, цитиран от БТА. 

На среща с еврокомисаря по вътрешните работи Димитрис Аврамопулос Радев е поискал и удължаване на срока, в който трябва да усвоим вече отпуснатите 160 милиона евро за същата цел.

Министърът посочи, че България настоява за справедливо отношение към първата страна, през която мигрантите са навлезли в ЕС. Той направи този коментар по повод обсъжданите промени в Дъблинското споразумение, според което мигрантите следва да бъдат върнати в страната от ЕС, през която са влезли. 

По думите му този въпрос се отнася също за Гърция и Италия, а може би частично и за Франция.

Държим първата страна да не бъде отговорна докрай. Справяйки се много добре с охраната на европейската граница, не трябва да бъдем "наказвани" да бъдем отговорни за всички, които са минали веднъж. Не е справедливо. Не срещаме пълно разбиране от другите държави, може би е нормално, но се надяваме до нашето председателство на Съвета на ЕС да направим така, че да убедим повечето, които не са съгласни, да ни подкрепят, посочи министърът.

Ние сме в тежко състояние, над нас буквално виси Дамоклев меч - зависим от това какво се случва в Турция, там има 2.5 милиона мигранти. Ако има криза изведнъж, какво правим тогава. За нас е много опасно - в Гърция има 50 хиляди, там някак си се справят; в Италия има още повече - над 200 хиляди годишно. В България не е така, ние се справяме, като пазим границата, подчерта Радев, но отбеляза опасността границата да бъде "пробита от много хора".

По повод призива на ЕК България да смекчи изискванията си към мигрантите, които кандидатстват за разселване у нас от Италия и Гърция, тъй като сме приели твърде малко бежанци, Радев заяви, че всички държави проявяват претенции. 

Питаме те (кандидатите - бел. кор.) християни ли са, ако може да бъдат проверени, както правим с Турция - проверяваме всеки, който може да дойде у нас, поясни Радев.

Министърът посочи, че България е изправена пред потенциална опасност, каквато няма дори за Италия. Голямата вълна, ако има, дано не се случва, ще дойде срещу България, без значение какви огради сме построили, допълни той. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови