'Искахте да спрете 'цветановщината', а я направихте по-отвратителна'

Депутатите от управляващата коалиция попречиха Кирил Петков да бъде изслушан за ареста на Борисов

Ружа Райчева 23 март 2022 в 10:07 2595 0

Снимка БТА/Минко Чернев

ГЕРБ настояват за изслушване на премиера Кирил Петков, за да "даде обяснения за своите свидетелства в полза на Васил Божков - Черепа" във връзка с ареста на лидера им Бойко Борисов. Депутатът Тома Биков се пита дали Петков не "мишкува пак из Министерски съвет", а Радомир Чолаков (ГЕРБ-СДС) обяви вътрешния министър Бойко Рашков за по-лоша версия на Цветан Цветанов. 

"Спомняте ли си как... Бойко Рашков ви се молеше от тази трибуна: "Оставете ме на поста ми и ще обещавам да вкарам Бойко Борисов в затвора"? Както по времето на Цветан Цветанов се вкарваха хората в арестите и после държавата плащаше - искахте това да не се повтаря, а го направихте да е още по-отвратително!

Парадоксът е, че вие не можете да прекратите това, което наричате "цветановщина", и искате да правите същото! Вие не можете - но ние можем. Няма да допуснем връщане на милиционерския терор. ГЕРБ си е платил цената за подобни издевателства, сега ще я платите вие!", заяви депутатът от ГЕРБ Радомир Чолаков. 

Той заяви, че за ГЕРБ Кирил Петков оттук нататък не е министър-председател, тъй като е опасен за държавата. 

"Вие от "Демократична България" от този човек ли чакате честна правораздавателна система и да прави съдебна реформа? Слави Трифонов, който разплакваше хората по стадионите, така ли си е представял ролята на "Има такъв народ"? Като помагачи на шайка авантюристи? Не искам да вярвам, че още сте съгласни Кирил Петков да продължава да бъде вашият премиер, отказвам да повярвам, че това ви харесва. Ако ще го викаме изобщо тук, ще е за да се убеждавате още и още в неговата несъстоятелност. Той няма друг ход освен да истеризира и да иска още арести, да гази Конституцията и законите, и да ви насилва да го следвате по този безумен път. Не бъдете негови заложници или понесете с него отговорността за това, което се случва в България", каза Чолаков. 

Биков: Притеснявам се, че пак криете Петков, защото мишкува в Министерски съвет 

Според депутата от ГЕРБ Тома Биков е нормално премиерът да се яви пред парламента, за да обясни какво се случва по този важен въпрос. 

По думите му ГЕРБ имат доказателства, че арестът на Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова са незаконни, което прави министър-председателя и вътрешния министър Бойко Рашков закононарушители.

"Така че не го крийте. Притеснявам се, че го криете защото предният път, когато го скрихте, се оказа, че е давал показания в Министерски съвет, за да защити защитната теза на Васил Божков. Сега го криете и нашето притеснение e, че може да мишкува някъде из МС", обърна се Биков към председателя на Народното събрание Никола Минчев. 

В крайна сметка предложението Кирил Петков да бъде изслушан не се прие от народните представители. ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" подкрепиха предложението, а управляващата коалиция единодушно гласува "против". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!