Ирена Анастасова: Ако има ред и правила, стимулиране на младите хора и прозрачно управление - ще върнем нашите деца в България

В задълбочаваща се икономическа криза, тежестите трябва да се разпределят по-солидарно

OFFNews 14 март 2021 в 11:16 1724 0

„Темата за семейството е важна тема, защото за нас в БСП в България най-тежкият проблем е демографската катастрофа. В предизборната ни платформа основните неща, които предлагаме са в помощ на българското семейство. За пенсионерите – настояваме за преизчисляване на пенсиите им. Ние сме го предлагали в рамките на всеки следващ бюджет. Последният път, в който са били преизчислявани партиите, е било през 2008 година“. Това заяви зам.-председателят на БСП и кандидат за народен представител от коалиция „БСП за България“ Ирена Анастасова в предаването „Седмицата“ по Дарик Радио.

По думите й пенсионерите са от най-уязвимите групи в обществото ни, както и хората, които отглеждат сами децата си, хората с увреждания, работещите млади семейства. Тя подчерта, че предложенията на левицата – сред които семейното подоходно облагане и безплатни лекарства на децата до 14 години - са насочени към това да помогнат именно на тези групи от хора.

Анастасова сподели, че по време на среща с избиратели в Ловешко, е била разтърсена от коментар: „Не искам 50 лева на месец, искам да върнат децата ми в България“.

„Ножицата между бедни и богати в България се увеличава. В задълбочаваща се икономическа криза тежестите трябва да се разпределят по-солидарно. Богатите хора трябва да поемат солидарно тежестта“, смята Анастасова. Затова от левицата предлагат тези, които получават заплати над 3600 лева, да се увеличат данъците им с 15 % на първа стъпка, и 20 % на втора. Предложението на БСП за минимална работна заплата е 720 лева.

По отношение на подкрепата на малък и среден бизнес, Анастасова коменира/ „Искаме да върнем ролята на Българската банка за развитие – тя беше създадена за помощ на малкия и среден бизнес. В последните 2-3 години видяхме кой бизнес се възползва от средствата – предимно едрият. Ще разширим мрежата на клонове на банката в областни градове. Ще създадем финансов щит за малките и средни предприятия, като подкрепа за ликвидността им чрез ББР. Достъпът до малки и средни предприятия до алтернативни източници за финансиране.“

Зам.-председателят на БСП подчерта, че от левицата предлага и увеличаване на средствата за майчинството – от 380 лева на 650 лева. Сред другите предложения от платформата на „БСП за България“ са безплатни учебници; за работещите родители – опрощаване на данъците за едно дете – 500 лева, за две деца – 1000 лева.
„В рамките на това Народно събрание, нашата ПГ предложи въвеждането на ваучери за децата, които не са детска градина или ясла – но са кандидатствали. Сега се предлага „компенсиране на разходите“, но все още не се знае с колко“, обърна внимание те.

По темата образование, в която Анастасова е експерт, тя заяви: „Подкрепям реда и правилата в училище. Тази политика на управление на коронакризата в страната – на хаос, рефлектира и в системата на образованието. Педагогическите колективи нямаха ясни правила още от началото. При всички случаи подкрепям присъственото обучение. Можеше да се случи с правила – спрямо процентът на заболеваемостта в едно училище – да се решава дали децата ще учат дистанционно или присъствено, както е била ситуацията при грипни епидемии“. По думите й в момента тече имитация на обучителен процес. Тя подчерта, че нивата на децата според тестове, направени в две сериозни столични училища, в 7 клас има до 80 % двойки по БЕЛ.

„За 4 години в това Народно събрание битката ми бе за промяна на учебното съдържание и учебните програми. Не може в системата на образование да говорим за реформа, когато не са променени учебното съдържание и учебните програми“, категорична е тя. По думите й през 2001 година учебната програма е била променена – като материалът е бил преместен с 3 години надолу, така че по думите й сега до голяма степен децата не разбират какво учат. От левицата настояват за един учебник по един предмет. Важното обаче е какво пише в тези учебници – какво учебно съдържание даваме на децата, категорична е Анастасова.

„Ако има ред и правила, стимулиране на младите хора, прозрачно управление, ще върнем нашите деца в България“, заяви тя.

По темата „здравеопазване“, зам.-председателят на левицата коментира: „Ние смятаме, че каквото и да се случва в системата на здравеопазване, реформите трябва да са такива, че всеки български гражданин да има достъп до здравеопазване. Понякога не мога да говоря, а ми идва да плача, като виждам какво се случва в малките населени места. Проблемите са огромни. Основното ни искане е болниците да не бъдат търговски дружества.“

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови