Институтът за пътна безопасност: Стоянова, за застрахователите ли работите?

OFFNews 12 ноември 2018 в 10:44 7255 2

Депутати манипулират обществото за

Институтът за пътна безопасност настоява предложенията на Менда Стоянова за промени в Кодекса за застраховането да бъдат оттеглени.

Промените касаят реда и условията за определяне на имуществените и неимуществените обезщетения при застраховка "Гражданска отговорност" и с тях се определя таван от 20 000 лева обезщетение за близките на починал при катастрофа. На нея ще имат право съпруг или човек, живял на семейни начала със загиналия, както и дете и родител.

След обществена реакция премиерът Бойко Борисов разпореди парламентът да подложи предложенията на широк обществен дебат. 

Въпреки че това беше направено, от Института за пътна безопасност смятат, че форматът му е бил ограничен, а от него като единствено "внушение" е излязло твърдението, че застраховката "Гражданска отговорност" може да скочи до 2000 лв. 

В отворено писмо до председателя на комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова от института настояват предложението за промени в Кодекса за застраховането да бъдат оттеглени, и пресмятат, че това няма да доведе до скок в застраховките. В писмото се посочва, че и сега застрахователите могат да вдигнат цената, но не го правят, защото цената се определя не само от размерите на риска, а и от пазарните отношения.

От Института изразяват дори и съмнението, че Стоянова работи като "представител на застрахователните дружества".

Ето и пълния текст на писмото:

Уважаема г-жа Стоянова,

обръщаме се кам Вас чрез медиите, тъй като се опасяваме, че и това писмо ще остане без отговор и реакция от Ваша страна.

Председателят на ПП „ГЕРБ” и министър-председател, г-н Бойко Борисов, Ви разпореди да проведете широк дебат относно Вашето предложение за налаганe на лимити на обезщетенията за близките при смърт, настъпила в резултат пътно-транспортно произшествие (ПТП). На 08.11.2018 година вие организирахте ограничен дебат в рамките на Комисията по бюджет и финанси. След този дебат като основна новина в медийното пространство излезе твърдението, че премиите по застраховка „Гражданската отговорност“ (ГО) могат да достигнат 1000 лева, ако Вашето предложение не бъде прието.

Институтът за пътна безопасност категорично се противопоставя на направените опити обществото ни да се заплашва и манипулира по този начин. По време на дебата Вие не се противопоставихте на тези манипулации и това доведе до силно напрежение сред гражданите на Република България. В същото време г-н Йордан Цонев се държеше като адвокат на застрахователните компании и с менторски тон спираше всеки опит за противопоставяне на Вашето предложение. По този начин дебатът се превърна във фарс.

Уведомяваме Ви, че и в момента застрахователните компании могат да вдигнат цената на ГО на 1000 или 2000 лева, но не го правят. Това е така, защото цената се определя не само от размерите на риска, а и от пазарните отношения. До този момент не е представен нито един доклад, който да показва необходимостта премията по ГО да стане 1000 лева, ако не бъде прието Вашето предложение. Конкуренцията в бранша създава условия застрахователите, в зависимост от конкретната си фирмена политика, да предлагат цени за застраховането на един и същи автомобил с разлика до 100 лв. спрямо други застрахователи. Това е първото доказателство, че не се налага драстично увеличение на цената за ГО.

От интернет-страницата на Комисията за финансов надзор е видно, че за 2017 г. приходите от застраховка ГО са в размер на 659 227 502 лева, а общо изплатените обезщетения са 406 924 553 лева. Административните разходи по закон могат да достигнат до 20%, или това са 131,8 милиона лева. Т.е остават над 120,5 милиона лева за 2017 година. Тази сума, според Комисията за финансов надзор, е недостатъчна за обезпечаване на бъдещи искове. Това означава, че още в началото на 2018 година застрахователните компании са започнали да работят с недостиг на финансов ресурс. Учудващо е защо, в такъв случай, чак в края на годината и без широк обществен дебат Вие внасяте предложение за налагане на лимити на обезщетенията при смърт от ПТП. Тези ваши действия пораждат основателни подозрения, че в случая Вие не действате като народен представител, а като представител на застрахователните дружества. Предложението за налагане на лимит за неимуществени вреди ще засегне единствено тези, които най-много са пострадали от неефективното управление на пътната безопасност в България.

Считаме, че е целесъобразно да се предложат пакети от мерки, обхващащи целия спектър на застраховката „Гражданска отговорност“, включително и адекватна система ”Бонус-малус”, за да не се налага през няколко месеца да се коригира Кодексът за застраховането.

Предлагаме на застрахователните компании да се намали признаването на административните разходи за ГО с 10%, а лимит да има единствено за допълнителния кръг лица, произтичащи от тълкувателното решение на ВКС от тази година.

Уважаема г-жа Стоянова, настояваме да оттеглите предложението си, за да може дебатът да продължи експертно, без отправянето на ултимативни заплахи към обществеността и без да се насажда усещането, че за пореден път ще бъдем излъгани. Надяваме се, че всички ние в България, които всекидневно попълваме черната статистика от убити, ранени и инвалидизирани, няма да останем сами в борбата си за справедливост.

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

  6102

  2

  Стърголета

  12.11 2018 в 15:29

  Може ли една Мента и за мен, да си я харча

  12415

  1

  senester

  12.11 2018 в 11:54

  Минджа Стоянова обслужва винаги интереси на този,който плаща добре. Не сме забравили,че тя беше чадъра на цар Киро като шеф на НАП Пловдив.
   
  X

  Войната във въздуха на фронта в Украйна - част II