Инфлацията за малката потребителска кошница ще се успокои през пролетта

Ружа Райчева 23 февруари 2022 в 14:40 2467 0

Снимка Архив/БТА

Инфлацията в малката потребителска кошница е доста висока и тя се движи основно около плодовете и зеленчуците. С пролетта и отпадането на оранжерийните плодове и зеленчуци очакваме и там да се успокоят нещата.

Това заяви вицепремиерът и финансов министър Асен Василев в кулоарите на парламента. "Не очакваме двуцифрена инфлация да се появи, особено по хармонизирания индекс, който се използва за бюджетни цели и за Европа", каза той. 

Според него в момента има няколко бързодвижещи се елемента - единият е свързан с инфлацията и предстоящите действия на Европейската централна банка в посока овладяване на инфлация в ЕС, а другият е разгръщащата се криза в Украйна. 

Асен Василев очаква да види реакцията на САЩ по повод цените на петрола, които скочиха значително от вчера, и дали от Белия дом ще решат да размразят още от петролния си резерв с цел успокояване на енергийните пазари.

Той отговори на обвиненията от страна на ГЕРБ и ДПС, които по време на дебатите заявиха, че приходната част на бюджета е сериозно подценена:

"Ще върна ДПС и ГЕРБ към собствените им думи от първия дебат, че бюджетът е нереалистичен. Или бюджетът е реалистичен, или е подценен. Според нас приходите са най-добрата оценка, която може да бъде дадена към момента - и по отношение на БВП, и на растежа на инфлацията", заяви финансовият министър. 

По повод исканията на протестиращите полицаи и пожарникари за повече средства в бюджета, Асен Василев каза, че преди да се реформира дадена сфера, няма да бъдат отпускани повече средства.

Народните представители продължават да дебатират по законопроекта на Министерски съвет за Бюджет 2022, който предстои да бъде гласуван на второ четене днес. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков