Има пари за социалните мерки, но не и за антикризисните

OFFNews Последна промяна на 17 май 2021 в 19:44 1480 1

Антикризисните мерки 60/40, 80/20 "Запази ме", "Заетост за теб", "Родители в заетост" и др. не са финансово осигурени. Социалните плащания, които са залегнали в закона за бюджета са гарантирани.

Това заяви пред БНТ служебният министър на труда и социалната политика Гълъб Донев. 

Ако работодатели, синдикати и държава подкрепят продължаването на мярката 60/40, ще трябва да се търсят възможности за преструктуриране на бюджета. Според разчетите, за да бъде продължена мярката и през юни, трябва да се пренасочат от други разходи 120 милиона лева, обясни Донев.

От думите му стана ясно, че за всяко едно продължаване на тези мерки, които са в подкрепа на бизнеса и гражданите, трябва да се намери допълнителен ресурс от бюджета. "В момента се прави анализ на всички тези мерки, една от най-ефективните мерки е мярката 60/40, по която са осигурени и запазени над 294 000 работни места, но тя е свързана с огромен финансов ресурс", каза ресорният министър.

"До момента са изразходвани 1 200 000 лева и, за да продължи мярката и през юни са необходими още 120 милиона. Осигуряването на финансовия ресурс за тези мерки тепърва предстои", категоричен е Донев.

Социалният министър коментира и проверката в Българската банка за развитие. "Целта е да се покаже прозрачността, средствата, които се разходват от банката. Действия в тази посока ще има и към държавната консолидационна компания, в "Индустриални зони" ще влязат на проверка, така че грижата е за публичния ресурс, които разходват държавните предприятия. Всички резултати ще бъдат публични", каза още той. 

От думите му стана ясно, че от днес на сайта на министерството на икономиката фигурира и такава рубрика, в която ще бъдат публикувани всички проверки и оценки. "Това до 10 дни ще бъде известно и ще бъде обявено на публичността", заяви още министър Донев.

Според него е нормално всяко едно правителство, което идва да управлява, да направи промяна и в първия ешалон, който е след министрите, и счита за нормално да бъдат сменени и заместник министрите. "Чистка и реваншизъм едва ли са правилните определения за промяна", коментира още той. 

"Познавам много добре работата на министерството на труда и социалната политика, бил съм дълги години част от това министерство, предприел съм и съм възложил проверки, където има нередности ще бъдат публично обявени", добави ресорният министър. 

Донев заяви и, че в момента нивото на безработицата в България е 5,9 процента - малко над 192 000 души са регистрирани като безработни.

"Това, което предстои, е около над 2 800 нови работни места да бъдат разкрити по регионалните програми за заетост, тази заетост ще бъде осигурена със средства от националния план за действие по заетостта чрез общините в България", допълни Донев.

Министър Донев каза още, че планът за възстановяване и устойчивост ще бъде променен, там където е необходимо и ще бъде внесен в Европейската комисия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X