Има как: Реформаторската коалиция получи подкрепата на 50 граждански организации

Книга на каузите ще събира предложения за манифест на промяната в България

OFFNews 19 февруари 2023 в 17:15 7413 7

митинг

Снимка БГНЕС/Филип Станчев

Митинг по случай 150 годишнината от обесването на Васил Левски

В деня на 150-годишнината от обесването на Васил Левски коалиция "Продължаваме промяната" и "Демократична България" обяви създаването на Книга на каузите за спасяване на България. 50 граждански организации заявиха подкрепа за реформаторското обединение. Събитието премина под надслов "Обединени за справедлива, модерна и европейска България". 

Не трябва да се делим на политици и граждани, а да поставим началото на промяната заедно. Държа Книга на каузите, нашият манифест как България може да се промени. Има над 250 празни страници, които ще попълним за месец. 50 граждански организации казаха "няма да се делим, заставаме рамо до рамо", заяви съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петкова пред множеството край Народния театър.

"Явяваме се заедно на избори, защото искаме да победим и да получим мандат да променим България към по-добро. Левски ни остави национални задачи, които все още не сме изпълнили. Без да реформираме прокуратурата няма да има справедлимост", подчерта Надежда Йорданова от "Демократична България". 

"България трябва да влезе в Еврозоната и Шенген, да бъде пълноправен член на НАТО. Обединихме се, за да победим", заяви Атанас Атанасов от "Демократична България".

"С образование ще бъдат преодолени неравенствата", посочи в изказването си Владислав Панев от "Зелено движение". Според него резултатът от изборите ще изненада много опонентите им.

Велислав Величков от "Правосъдие за всеки" обяви, че гражданското движение няма да участва в листите за предстоящите избори, но има предложения за съдебна реформа, които иска да бъдат внесени в бъдещия парламент: отпадане на длъжността главен прокурор, съдебен контрол върху отказите за образуване на досъдебни производства, намаляване на парламентарната квота във ВСС. "Ще помогнем в предизборната кампания, защото е важно над 50% от гражданите да гласуват", заяви той.

Подкрепа обяви и Борис Бонев от "Спаси София", който ще работи за повече инвестиции в кварталите, прозрачно управление на града и чиста София.

Възложихме на чат бот да напише текст на песен за последните 10 години в България. Той започна с думата "корупция". Изуственият интелект може да замени цели парламентарни групи, констатира бившият депутат от "БСП за България" Явор Божанков.

Извън шегата той очерта главната цел: "На тези избори става дума само за за едно - ултимативната битка между Доброто и Злото. Те никога не са били толкова добре разграничени. Ясно е кой иска България в сърцето на Европа, в Шенген и еврозоната и кой на Изток. Единственият въпрос е има ли достатъчно хора, които да водят и подкрепят тази битка. Остава да си повярваме", каза Божанков.

Порочно е да се твърди, че от нас нищо не зависи, че сме твърде малки. От нас зависи да си подредим държавата. Не от политиците, а от гражданите, обърна се към множеството съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев и подчерта - Има как и от нас зависи да вземем 200 гласа".

Сред неправителствените организации, които заявиха подкрепата си за коалицията по време на събитието бяха фондация "Три жени", Екипът на София, общност на хората с увреден слух, кризисен център за жертви на домашно насилие в Лудогорието.

Представителят на "Боец" Георги Георгиев обяви гражданските номинации в коалицията - Кремена Кунева, Васил Гюров, Венцислав Илиев, Вера Стаевска, Андрей Врабчев, Иван Калчев-Глиги. - "Това са биткаджии, експерти, хора с твърда гражданска позиция", определи той и призова за 1 млн. гласа в полза на реформаторската коалиция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1017

9

IvoIvo

20.02 2023 в 11:28

Боже, боже, някой вярва ли им изобщо???

2550

8

alfakentavur

20.02 2023 в 07:52

Браво бе, lilianasimeono, ти си истински гений. Не ми се търси по-подробно, намерих данни за 2017 година. Тогава са били 758 в цяла България. Но, щом казваш, 6 години по-късно вече може би са по-малко от 50.

905

7

lilianasimeono1

20.02 2023 в 07:27

50 граждански организации?! Дали в цяла България има толкова? Или пак това са лакърдиите на Онзи с дислексията?

3700

3

опетков

19.02 2023 в 20:52

От самоназначилите се "реформатори" само глупости и провали можем да очакваме. Засега провалиха "само" еврото и ни набутаха в невиждана от години инфлация, но що са дни напред са. Дори и "братската" подкрепа отвъд Атлантика няма да ги спаси.

-1655

2

ob1

19.02 2023 в 20:10

Кръв в урината, а, красимирчо?