Икономическата комисия прие ветото на президента върху 'поправката Домусчиев'

OFFNews 25 юли 2018 в 15:41 2180 1

Парламентарната комисия по икономическа политика и туризъм прие ветото, което президентът Румен Радев наложи на перомените в Закона за приватизация и следприватизационен контрол, които бяха окончателно приети миналата седмица и предизвикаха напрежение между коалиционните партньори във властта. 

По време на днешното заседание на икономическата комисия депутатите разгледаха върнатите от президента текстове и отхвърлиха двата спорни параграфа от закона, които бяха приети на второ четене едва миналата седмица с гласовете на ГЕРБ, Атака, Воля и ДПС. 

Единият параграф предвиждаше: "специфични задължения, пряко свързани с осъществявания от приватизираното дружество предмет на дейност, да не могат да бъдат вменени на купувача за повече от 5 години. Изключения са задълженията за запазване на седалището, предмета на дейност, за инвестиции и трудова заетост", а другият предлагаше тази норма да важи за вече сключени договори, по които към датата на влизане в сила на този закон няма непогасени плащания за неустойки.

Още утре ветото на държавния глава ще бъде разгледано и в пленарната зала.

Вчера държавният глава върна за ново обсъждане текстовете от приетия законопроект, които според вицепремиера Валери Симеонов са написани, за да може братя Домусчиеви да не плащат 58 млн. лева неустойки на държавата по договора си за Български морски флот (БМФ). Малко след като се разбра, че президентът налага вето от пресцентъра на ГЕРБ обявиха, че и премиерът Бойко Борисов е наредил противоречивите текстове да бъдат променени с нови поправки в закона, за да "отпаднат всички съмнения за лобизъм". Решението за това било взето ден по-рано на среща между министър-председателя и депутати от ГЕРБ. В крайна сметка от партията на Борисов се отказаха от идеята си за нови поправки и обявиха, че ще подкрепят ветото на президента. "Може би президентът е имал изпреварваща информация за заседанието при премиера и затова е избързал с налагането на ветото”, коментира вчера зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Спорните текстове, на които президента наложи вето, доведоха до напрежение в "малката коалиция" (между ВМРО, НФСБ и "Атака"). Днес дори Валери Симеонов и Волен Сидеров са се скарали в Министерския съвет в присъствието на всички министри. Двамата си разменят взаимни обвинения в лобизъл. Според Симеонов внесените от "Атака" промени в закона за приватизацията са лобистки и обслужват бизнеса на Кирил Домусчиев. От своя страна Сидеров обвини Симеонов, че е лобирал за Цеко Минев заради концесията на ски пистите в Банско и добави, че е готов да замести лидера на НФСБ като вицепремиер. Засега обаче Симеонов остава на поста си.

По време на заседанието на комисията Румен Гечев разказа и каква е версията на един от вносителите на спорните промени - Емил Димитров- Ревизоро, който обяснил пред 10 свидетели, че бил подведен. По думите на Гечев Димитров разказал как депутати отишли при него и му дали да се подпише под спорното предложение, като го уверили, че и те ще сложат своите подписи, но вместо това го внесли само от негово име и когато разбрал - поискал текста да бъде изтеглен, но вместо това ресорната комисия го приела.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови