Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

ИК издига Лозан Панов за президент, вице е Мария Касимова (снимки)

Мая Младенова 02 октомври 2021 в 17:20 9529 0

Снимка БТА

Лозан Панов по време на събитието по издигане на кандидатурата му.

Инициативен комитет се събра в 17:00 ч. пред президентството днес, за да издигне кандидатурата за президент на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов.

Негов кандидат за вицепрезидент ще е журналистката и писател Мария Касимова, обяви самият Панов преди началото на събитието. Той каза, че ще се обърне за подкрепа към всички свободни граждани, а каузата му е независимата съдебна система и върховенство на закона.

Коя е Мария Касимова

Часове преди това той разпространи обръщение чрез гражданската организация "Правосъдие за всеки", която е в основата на инициативния комитет: 

Случи се така, че в тази година отбелязах половин век, откакто вървя по земния път. А в началото на следващата, приключва най-смислената досега част от него. И така поставен на два предела, стигнах до равносметка и дори още по-далеч. Разложих самата думичка на две части, а с полученото „равна и сметка“ се опитах да направя баланс между получил и дал.

Всъщност след всичко, което бях причинил на семейството ми през последните седем години и най-вече цената, която съпругата ми трябваше да заплати, осъзнах, че съм получил един извор на себеотрицание, какъвто може да бъде само истинската любов на един човек към друг.

Върнах се и към времето преди да оглавя Върховния касационен съд и си спомних за „кандидата на Статуквото, дошъл да овладее този съд“. Стана ми някак драго да се обърна и видя назад, че с хвърлените камъни, успях да съградя основи- основите на независимостта.

В обръщението си той споменава и покойния юрист и преподавател Кристиян Таков като свой съмишленик.

Мандатът на висшия съдия във ВКС изтича в началото на 2022 г. - когато следващият държавен глава трябва да встъпи в длъжност.

Освен представители на "Правосъдие за всеки", пред президентството бе още лидерът на "БОЕЦ" Георги Георгиев, както и бившите депутати Мартин Димитров (ДБ, СДС, Реформаторски блок) и Петър Славов (Реформаторски блок).

Снимки: БТА

Мартин Димитров (л) и Петър Славов 

Лозан Панов коментира и кандидатурите на Румен Радев и Анастас Герджиков. Според него зад номинацията на ректора на СУ прозира желанието на ДПС да влезе в президентството. Съдията разкритикува Радев, че не е изразил позиция за предишния главен прокурор Сотир Цацаров.

Лидерите на партиите от "Демократична България" не бяха на събитието въпреки непотвърдената информация, че се очаква дясното обединение да застане зад тази кандидатура. По-рано днес, в интервю за "Дарик радио", Ивайло Мирчев от "Демократична България" каза, че десните ще обявят в следващите дни кого подкрепят и издигат ли свой кандидат.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!