Идея от РБ: Свалят ти номерата на колата при тежко нарушение на пътя

offnews 05 септември 2016 в 15:53 9111 4

Димитър Делчев

От РБ внасяме промени в Закона за движение по пътищата, които предвиждат сваляне на номерата на МПС, когато шофьорът е извършил тежко нарушение като превишаване на скоростта с 50 и повече км/ч.

Това заяви на обществена дискусия в Сливница депутатът от РБ Димитър Делчев. Събитието беше организирано от него и Настимир Ананиев, председател на транспортната комисия в парламента и заместник-председател на ДБГ, по повод оплаквания от страна на жители на Драгоман, Сливница и Божирище за безразсъдно каране от страна на преминаващи всяко лято гастарбайтери, които предизвикаха и тежката катастрофа край Драгоман в края на юли.

В дискусията се включи заместник-областният управител на Софийска област, представители на ОД на МВР – София, Областното пътно управление, Асоциацията на пострадалите при катастрофи, представители на местната власт от Драгоман и Божурище, на автофорумите, мотористите и гражданското общество.

"Моята кауза като председател на транспортната комисия в Народното събрание е безопасността на пътя. Не искам да сме първи по смъртност на пътя в ЕС, а да сме първи по БВП", каза Ананиев.

Според думите му събираемостта на глобите от чужденци е много ниска – под 10%. От 13 346 глоби, наложени на чуждестранни граждани през 2015 г. само 524 са платени.

Трябва да бъде повишена събираемостта на наложените глоби и за български, и за чуждестранни граждани, категоричен бе Делчев и добави, че ще бъдат предвидени законови промени, според които всеки, извършил нарушение у нас няма да има право да напуска страната преди да заплати, наложената му глоба. Ще настояваме за синхронизиране на системите на КАТ и Гранична полиция и при извършено нарушение и неплатена глоба на границата нарушителят да бъде принуден да плати, за да излезе, каза още той.

Делчев поясни, че се предвиждат и въвеждането на забрана за чужденци да напускат страната, когато срещу тях се води разследване.

По проблема с нарушенията по пътя и безрасъдното каране Ананиев добави, че органите на реда трябва да направят анализа на участъците с концентрация на ПТП и там да бъдат поставени видеокамери и да има засилено полицейско присъствие.

Председателят на Общиският съвет в Драгоман Методи Методиев заяви, че ще поискат да бъде поставена камера и знак за внимание на моста, на които стана инцидентът с младото семейство мотористи. Според думите му един от основните проблеми в посочената пътна отсечка е, че гастарбайтерите са изморени от шофирането и често се случва да заспят по време на движение, затова Методиев предлага на границата да има кампания, която подканва водачите да шофират само отпочинали.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12570

4

jeko47

05.09 2016 в 20:35

Дебили са!Тия , ако знаеха защо колите имат регистрационни номера , никога нямаше да излязат с такова предложение.
По-добре да им режат гумите.Що не предложат да им свалят и воланите , дееба и тъпанари!

9918

3

Пешо

05.09 2016 в 20:16

Дебили.

Можеш да конфискуваш нещо, което е твое и не принадлежи на друга държава.

И за тяхно сведение, липсата на номера в Германия на пример не е пречка да си шофираш колата... Просто те спират твърде често за проверка.

Ся ще завалят едни дела в Страсбург, едни глоби за държавата ...

12027

1

plebs

05.09 2016 в 17:28

"И квооо, аз карам колата на дъртия..."
"Най-готината бричка е служебната..."
:):):)