Ибрахим Карахасан-Чънар: Местан беше предаден от своите

Писмото на Ахмед Доган беше "хвърляне на прах в пространството", твърди писателят

OFFNews 31 март 2017 в 11:23 4335 1

ДОСТ имаха шанс, но той беше проигран. Причините бяха и в България, и в Турция, където броят на секциите беше драстично намален.

Това каза историкът и писател Ибрахим Карахасан-Чънар в интервю за БНР. Следя турските организации в Истанбул. Оказа се, че 30-40% от хора, които е трябвало да гласуват за ДОСТ, са пуснали бюлетина за ДПС. Смятам, че тези хора не искаха да сменят господаря си с нов.

Кърджалийският район дълги години е бил крепост на ДПС и трудно би могъл "да обърне палачинката". Ако трябва да бъда по-конкретен, смятам, че Лютви Местан беше предаден от своите хора, които, може би, не го подкрепиха достатъчно и някои се извъртяха в последния момент и продължиха да работят с ДПС.

Изследователият оцени като "добър ход" коалицията между формациите на Лютви Местан и Касим Дал, но изтъкна, че три депутатски места в Кърджали за ДПС, макар Местан да е от този край, говорят, че регионът все още е "бастион на ДПС".

Ибрахим Карахасан-Чънар коментира, че е прочел "по диагонал" писмото на Доган, че референдума в Турция ще въведе султаната заради сложната реторика, която не е позната за турските маси в България, и го оцени като "хвърляне на прах в пространството":

Той трябваше да се покаже, че съществува в пространството: "Ето ме, аз съм тук". Дали Турция ще се отдели от светския път, не зависи от Доган, а от политическата обстановка в Турция. Моето лично мнение е, че Турция е поела по светски път. Каквото и да стане, смятам, че Ердоган няма да дръпне Турция назад, но ще спре развитието.

Религиозна организация агитира турците в Германия да гласуват в подкрепа на референдума, допълни писателят. Той не се ангажира с прогноза как биха гласували българските турци на този референдум, но изтъкна, че по-голямата част от имащите право на глас от тях живеят в Турция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови