ИБГНИ няма да подкрепи кабинет на Има такъв народ (допълнена)

OFFNews 09 август 2021 в 16:32 8353 4

Мая Манолова

Снимка БТА/Христо Касабов

Мая Манолова

Парламентарната група на "Изправи се БГ! Ние идваме!" ще гласува против правителството на "Има такъв народ". Решението е взето единодушно, обяви председателя на ПГ Мая Манолова.

Малко по-рано двамата депутати на ЕНП, която е част от ИБГНИ, Мария Капон и Арман Бабикян заявиха, че няма да подкрепят кабинет на Слави Трифонов.

"Поели сме ясен ангажимент към българските граждани, към хората на площадите, да подкрепим правителство на промяната. Такова, което да демонтира едноличния модел, което да се справи с корупцията, което да извърши смели реформи - на първо място в съдебната система. Хората по площадите искаха две оставки, досега са получили само едната. Хората очакват реформи и промени в социалната сфера и здравеопазването. За всичко това са нужни хора - смели, почтени, доказани професионалисти в своите области, с ясна гражданска позиция. Предложените кандидати за министри не са такива хора ", обясни Манолова.

Според нея предложенията са скромни и абсолютно неприемливи.

Манолова подчерта, че от ИТН са предложили едностранна декларация, която не е партньорски документ и в която няма ясни ангажименти, няма срокове, няма конкретика. Заради това не се е стигнало и до споразумение.

"Заявихме ясно, че няма да подкрепим кабинет, който да бъде параван на сянката на ГЕРБ и ДПС. Не получихме категорични гаранции, че това няма да е така. Не можем да правим компромис с очакванията на българските граждани", добави Манолова.

Арман Бабикян обясни, че решението не бива да се смята за неуважителен към ИТН акт.

"Подхождаме с цялата отговорност и точно поради тази причина не можем да си позволим, след като всеки гражданин, подавайки своя глас, се подписва, и ние представлявайки гласовете на хиляди българи, да не можем да гарантираме програмните си споразумения с подпис на споразумение помежду ни. Това е несериозни и не се прави никъде в цивилизованите страни", посочи Бабикян.

Той допълни, че на мъжка дума и на юнашко биле не може да се разчита, защото няма как да се гарантира сигурността на поетите ангажименти. Освен това депутатите на ИБГНИ не могат да подкрепят "някакъв" кабинет, към който нямат отношение. При това виждайки слабостите му.

Николай Хаджигенов пък е благодарен да това, че е имал възможността да гледа интервюто на Петър Илиев.

"Проблемът не касае отделната личност, а механизмът, по който е сглобено това правителство. По наше мнение той е много грешен", каза той.

"Взимам микрофона, за да кажа на Слави Трифонов, че когато апелираме за споразумение, това е задължително за политически отношения и подписът под такова споразумение трябва да бъде негов. Защото само той е човекът, който носи отговорност за действията на парламентарната си група. Разбирам неговото желание всичко в политиката да се прави наопаки, но това няма да доведе до светли върхове”, посочи и Татяна Дончева.

На въпроса за третия мандат и имат ли надежда той да се реализира Манолова отговори:

"Нека видим гласуването – коя парламентарна група на коя страна ще застане. Готови сме да разговаряме с ИТН, ДБ и БСП. Ако наистина ги е грижа за най-важните проблеми, които стоят пред българските граждани, можем да продължим с разговорите след сряда."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6145

1

kokoten

09.08 2021 в 16:57

Евала,пичове,...давай да стегаме опинците за избори до края на 2022...а през това време служебния кабинет да си свърши работата...след петите избори нещата ще се нагодят некак си...и Мутрата в затвора,и ГРОБ е близък спомен(ще останат само прекрасните прасци на Д.Атанасова)....като че ли много по-лесно се живее със служебен кабинет,т.е. президентска република,особено ако президента е читав човек.