Явор Божанков: Абсурдно е коалицията да бъде преформатирана

OFFNews 02 април 2022 в 19:49 2629 2

Управляващата коалиция е стабилна, но още по-важно е колко стабилна е държавата. Мерките, които взимаме, са според мен правилни и единствените възможни. Говоря за компенсациите за електричество за бизнеса, говоря за политиката ни към бежанците и хуманитарната помощ към Украйна, както и помощта в социалната сфера- започва пакет от 20 млрд. лв., който действа от 1 април.

Това заяви депутатът от БСП Явор Божанков в ефира на Нова Нюз.

Абсурдно е коалицията да бъде преформатирана, защото тя дойде на власт с два ангажимента – да се бори с корупцията, което и прави - затваряме спецсъдилищата. В момента чакаме и нов закон за изцяло нов антикорупционен орган. В същото време другият ни основен ангажимент е да премахнем стария модел, който е олицетворен от ГЕРБ и ДПС, допълни Божанков.

"В момента вицепремиерът Нинова вече пусна няколко сигнала и вчера оповести много тревожни факти, които са свързани с проверка на Сметната палата в Държавната консолидационна компания. Оказва се, че докладът от въпросната проверка е засекретен. Очевидно е, че трябва да променим закона, който в момента забранява на Нинова да каже на българските граждани за безобразията, които ГЕРБ са извършвали в ДКК. Данните са засекретени и този доклад е в прокуратурата", посочи соцдепутатът.

По думите му от стотиците сигнали до момента резултатът винаги е нулев, когато става дума за Борисов и бившите управляващи.

"Кюлчетата и всички онези записи, които излязоха и са потвърдени – резултат нула процента", допълни депутатът от левицата.

Божанков препотвърди досегашната позиция на БСП относно конфликта между Русия и Украйна. „Не трябва да предоставяме оръжия на Украйна. Тази позиция е гласувана със солидно мнозинство в българския парламент, одобрили сме единствено изпращане на хуманитарна помощ. Нито един завод не е изнесъл оръжие за Украйна. Твърде много импровизации има в тази посока, твърде много хора, които не са експерти дават мнението си. НАТО не изпраща въоръжение, защото е пряка намеса в конфликта. България не трябва да става страна по конфликта, в името на националния си интерес”, категоричен бе той.

Божанков определи като лицемерие поведението на ГЕРБ, които “стоят закичени с лентички в подкрепа на Украйна, а в същия момент гласуват против здравни услуги към бежанците.”

„Наша последователна позиция е, че пътят на РСМ към Европа е отворен, когато нашите съседи изпълнят Договора за добросъседство, защото подкрепата към Македония не може да бъде за сметка на българския национален интерес”, заяви Божанков за ситуацията със югозападната ни съседка.

Народният представител определи ситуацията с избор за нов шеф на БНБ като част от промяната: „12 години бяхме свикнали “вожда на нацията” да посочва и да имаме състезание с един кандидат. Тук за първи път има конкуренция и то истинска. Предстои да вземем нашето колективно решение кого да подкрепим. Все пак мнението ни продължава да бъде, че щеше да е по-удачно управляващата коалиция да излезем с един общ кандидат за гуверньор на БНБ” и определи като слабост невъзможността на опозицията да излъчи свой кандидат.

В заключение Явор Божанков бе категоричен, че е лишено от смисъл твърдението на президента относно отстраняването на кадри на служебния кабинет. По думите му служебните правителства са кризисни и тяхната единствена цел са провеждането на честни избори и управлението на държавата до идването на редовен кабинет. „Така че, ако някой иска да има кадри в управлението трябва първо да се яви на избори”, поясни той и допълни, че БСП не се притеснява от конкуренция в лицето на Стефан Янев и Мая Манолова, защото социалистите са посрещнали и изпратили много партии в българския парламент.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови