Явно съм доста глупав. Те дават различни сигнали. Не мога да се ориентирам

Избрахме Петър Илиев, защото на МВР му трябва външен юридически поглед, заяви председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов

OFFNews Последна промяна на 04 август 2021 в 09:59 33700 2

Снимка Стоп кадър: bTV

Министрите в проектокабинета бяха избрани по експертиза, а ако проектокабинетът на "Има такъв народ" не мине, отговорността ще бъде на тези, които не са го подкрепили, заяви председателят на ПГ на "Има такъв народ" Тошко Йорданов пред bTV.

"Мантрата съвсем доскоро беше, че трябва да се говори за политики и за действия, защото това е важно. И наистина е така. В страната трябва да правят неща, за да се измъкне от този гербаджийски модел, в който беше. Ако не се подкрепи правителство, което излиза с тези цели, при положение че са синхронизирани и одобрени, това означа, че саботират този процес", коментира той. 

Относно номинирането на министри председателят на ПГ на ИТН обясни, че голяма част от тях са в експертните групи на партията, като от три години работят по управленската програма. По думите му те са наясно с проблемите и как трябва да бъдат разрешени и зад гърба им стои екип.

"В управлението на ГЕРБ имаше това – там гледахме политически министри, които нищо не разбираха от това, което министерстваха", допълни той. 

По думите му Слави Трифонов не се бърка в работата на отделите и комисиите в партията. "Не казва кой експерт става повече от другия – това става в процеса на работа. При нас има вътрешно прочистване от три години насам. Слави Трифонов е лидер на тази партия и понякога има политически решения, които се обсъждат от кръга, който отговаря за това", обясни още Йорданов, като добави, че България не е министърпредседателска република, по-голямата тежест е в парламента.

Зам.-председателят на партията коментира и номинацията на Петър Илиев за министър на вътрешните работи: "За министър на вътрешните работи, включително в разговори с хора от системата, разбрахме и преценихме, че е по-добре да е човек, който е извън системата и с юридическо образование. Иначе в самото МВР има достатъчно професионалисти по отделните сектори и екипа, но трябва външен юридически поглед към това министерство, което е от най-важните", уточни той. Петър Илиев беше обсъждан като кандидат за премиер на един много ранен етап, добави Йорданов.

Кои хора ще са вицепремиери, ще стане ясно, когато внесем проектокабинета при президента Радев, посочи още Тошко Йорданов.

Според него искането за подписване на споразумение срещу подкрепа на кабинета, при положение че експертните групи на всички политически сили са на едно и също мнение, звучи като "нямам какво да кажа". При гласуването в зала ще стане ясно дали са изгорени всички мостове между ИТН и "Демократична България", аз не мога да се ориентирам в посланията, които изпращат, коментира още Тошко Йорданов.

"Ние имаме съвпадение по отношение на дълбока съдебна реформа, нещо, което е изключително важно за държавата. Абсолютно съвпадение за закриване на Спецсъда и Спецпрокуратурата, за изваждането на Бюрото за свидетели от Гешев и връщането му в съдебната власт. Абсолютно съвпадение за финансова и социална политика. И след всичките тези съвпадения някои реплики са ми непонятни", отбеляза той.

Радвам се, че от време на време се появяват анализатори и врачки, които знаят какво правим и защо го правим, добави Йорданов.

"Има политически линии, които не се минават. От една безобидна среща с ДПС, на която имахме различни мнения, които заявихме, всички взеха да виждат ДПС при нас. Включително на Христо Иванов взе да му се привижда ДПС навсякъде, което е интересно от психологическа гледна точка", заяви още зам.-председателят на ИТН. 

По думите му от партията нямат желание да проявят консултации и да обменят експертни групи с ДПС. "Разминаваме се по много неща, а и те в крайна сметка са част от модела, който управляваше последните 11 години. Управляваха ГЕРБ със съучастието на ДПС и в страната и по места. Не виждаме никакъв смисъл с толкова различен политически субект да водим каквито и да било практически разговори", категоричен е Йорданов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови