Янев: Не е проблем оръжията да са ни бизнес, но не и да пращаме военна помощ на Украйна

Ружа Райчева 25 октомври 2022 в 13:07 2999 4

Стефан Янев в кулоарите на Народното събрание

Снимка БГЕНС/Надежда Пеева

Стефан Янев в кулоарите на Народното събрание

Лидерът на "Български възход" Стефан Янев се обяви за бизнеса на изнасяне на оръжия, но не и за изпращането на военно-техническа помощ на Украйна. Също така той отново изрази готовност за приемане на третия проучвателен мандат от президента Румен Радев. 

В кулоарите на Народното събрание бившият служебен премиер Янев подчерта, че винаги е бил балансиран по темата за изпращането на военна помощ на Украйна, защото иска българският национален интерес да бъде защитен най-добрия начин.

"Моето мнение е, че когато говорим за оръжия, трябва да разделим въпроса на две. За оръжията като бизнес - не е проблем да изнасяме директно. Това е бизнес, всички държави го правят без притеснения. По отношение пращането на военна помощ от българската армия, въпросът е по-особен и винаги съм бил сдържан, защото преди всичко трябва да мислим за себе си, когато говорим за даване на оръжия. Например, имаме ли възможност да ги заменим с нещо по-модерно", смята Стефан Янев. 

По думите му на днешния председателски съвет всички лидери е имало разбиране, че по въпроса с изпращането на военно-техническа помощ не трябва да се бърза, защото "не е от днес за утре". Янев каза, че законопроектите на ГЕРБ и ДБ за пращането на военна помощ първо трябва да бъдат обсъдени внимателно в парламентарните комисии по отбрана и външна политика. 

Янев отново обяви готовност да приеме третия проучвателен мандат от президента Радев и добави, че Конституцията е достатъчно ясна и е дала всички възможности да се влезе в нужния диалог. Той отказа да коментира какви са шансовете за съставянето на редовно правителство с първия или втори мандат, като се аргументира, че "така ще прекъсне диалога". 

"Ще бъдем честни към българските граждани с нашите действия или бездействия. В първия ден на парламента е безотговорно да кажем, че отиваме на избори отново. Посланието на българските граждани е да намерим начин и да търсим диалог", заяви лидерът на БВ. 

Ние сме за запазването на машинното гласуване, нека се държим като хора от 21-ви век, каза още Стефан Янев. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

4

Джендо Джедев

25.10 2022 в 14:53

Харди, нали не трябваше да пращаме оръжия в Украйна щото сме щели да се вкараме във война, бе? Поне вие мурзилките така виехте. Начело с тоя тиквеник и преZидентчето. :D

345

2

Джендо Джедев

25.10 2022 в 14:28

Е нали уж щели да ни вкарат във война, пък сега - не било проблем! Последно? :D

1331

1

ваксиниран

25.10 2022 в 14:28

Путьо.