Янев иска да вдигне с 80 лв парите за храна за военните, не бърза с батальона и нови радари

Ангел Марковски 08 февруари 2022 в 20:59 2393 0

Снимка МO

Увеличаване на порционните пари за военнослужещите на 200 лв. на месец (от 120 сега бел. ред) и увеличаване на издръжката на висшите военни училища, предлага министърът на отбраната Стефан Янев за структурата на бюджета за отбрана за 2022 г. Той участва в заседанието на ресорната парламентарна комисия, която с 8 гласа "за", 4 "против" и трима "въздържали се" прие държавния проектобюджет за 2022 г. в частта за отбрана.

Стефан Янев каза, че предложенията, изложени от него и пред правителството при гласуването на проектобюджета, трябва да бъдат осъществени във възможно най-кратък срок, при възможност сега, при гледането на бюджета.

Предложенията са свързани с реалното състояние на социалния и мотивационния пакет за военнослужещите. Предвид факта, че в момента няма ясно изразен параметър, върху който да се увеличават доходите, социалният пакет за хората в отбраната, предвиждаме изравняване на един показател - т.нар. порционни пари за армията, посочи Стефан Янев.
В армията сега порционните пари са 120 лв. на месец. Янев предлага част от парите, които в момента са в централния бюджет - тези 77 млн. лв., предвидени за личен състав и компенсация при освобождаване, да бъдат пренасочени в основния бюджет на МО и да бъдат използвани за повишаване на порционните пари от 120 лв. на 200 лв. на месец. Ако това стане с приемането на бюджета, от 1 април приблизителната сума, която ще е необходима до края на годината за разходи за храна е от порядъка на 27 млн лв., обясни министърът.

Вторият приоритет, който Стефан Янев постави, касае издръжката на висшите военни училища. През последните пет-шест години трансферът от държавния бюджет, който се прехвърля към МО за издръжката на висшите военни училища не е променян и в сегашния бюджет не се предвижда да бъде променен, той е от порядъка на 36 млн. лв., каза министърът. Идентифицирани са редица проблеми, недостиг, недофинансиране и в крайна сметка това, което се опитваме да направим, е равнопоставеност между преподавателите и студентите във висшите военни училища с тези от останалите висши училища в страната, посочи Стефан Янев. Според направени разчети от МО, за да се постигне тази равнопоставеност и да не се даде възможност за отлив на преподаватели от висшите военни училища, се предвижда увеличение на този бюджет с около 11 млн лв. В рамките на тези средства за Военна академия се предвижда увеличение към 2,5 млн.лв., за Националния военен университет - с около 5,2 млн.лв., за Висшето военоморско училище с около 2,4 млн. лв., за Висшето военновъздушно училище с 829 000 лв.

Това са двата приоритета, които предлагаме, от тези 77 млн. лв. от централния бюджет да бъдат намалени със съответните около 38 млн. лв. и остатъкът да си остане в централния бюджет, а МО да разполага с тези 38 млн. лв. за тези две цели, посочи Стефан Янев. 

Трикоординатни радари за въоръжените сили - при актуализация на бюджета

Министърът каза още, че третото предложение, свързано с придобиване на трикоординатни радари за въоръжените сили, ще бъде евентуално предложено при бъдеща актуализация на бюджета, която, както беше декларирано, може да има в средата на годината. "Третият приоритет е придобиването на трикоординатни радари за въоръжените сили, тъй като целият пакет от способности, който предполага 7 или 8 радари надвишава 300 млн. лв. и когато сме готови с разчетите и с предполагаемата схема, по която можем да реализираме този тип покупка, тогава ще направим необходимото, ако е възможно в рамките на актуализацията на тазгодишния бюджет в средата на годината", каза министър Янев.

Не се бърза с батальонната група за НАТО

На въпрос какъв хоризонт се поставя за изграждане на батальонната бойна група, която е обещана на НАТО, Стефан Янев каза, че няма ясен отговор към момента, прави се анализ на състоянието на това, на което се стъпва и какво ще е необходимо да се дооборудва. Сформирането на батальонната бойна група може да стане в рамките на следващите няколко месеца. Някой от идентифицираните дефицити, които е необходимо да се попълнят, могат да бъдат разсрочени във времето, в следващите няколко месеца, включително и след средата на годината, каза Янев. Нека да не бързаме с всички тези сметки, кога какво можем да направим, тъй като все още политическо решение в рамките на НАТО няма, добави той. Министърът каза, че политическо решение ще бъде взето евентуално на срещата на министрите на отбраната от НАТО следващата седмица. Тогава след като е ясен какъв е мандатът, ще влезем в повече детайли и ще търсим военно-техническата експертиза, която ще ни каже възможните срокове, каза министърът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!