Янаки Стоилов предлага специализирано правосъдие без спецсъдилища и прокуратура

Йорданка Веселинова 23 юли 2021 в 11:18 4663 0

По време на изслушването си в пленарна зала служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов съобщи, че следващата седмица ще предложи нов модел, чрез който да има специализирано правосъдие, но без специализиран съд и прокуратура. 

Стоилов заяви, че следващата седмица ще предложи "неофициален законопроект", който парламентарните групи могат да използват.

Той съобщи още, че служебното правителство ще изготви законопроект, с който ще бъдат закрити специализираният наказателен съд и специализираната прокуратура, но започналите вече дела там няма да бъдат върнати в окръжните съдилища, където можело да се загубят.

Стоилов съобщи, че ще предложи и промени, свързани с получаването на българско гражданство. Целта - да се премахне "инвестиционното гражданство".

Ще има промени и в Главна дирекция "Изпълнение на наказанията". Стоилов твърди, че Фонд "Затворно дело" може да подобри работата си.

Относно Бюрото за защита на свидетелите Стоилов заяви, че трябва да бъде намерен начин да бъде изслушан главният прокурор в пленарна зала за бюджета и финансовите разходи на звеното. Вчера вътрешният министър Бойко Рашков съобщи, че през миналата година Бюрото не е имало нито един свидетел под закрила, но пък то е разполагало с огромен бюджет. Рашков съобщи още, че в Бюрото за защита са назначени 150 души, които са се занимавали само с охрана на три смени от по осем часа на главния прокурор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови