Рашков: Днес ВСС спаси главния прокурор, но утре няма да го спасят

Бюрото за защита на свидетели защитава само главния прокурор, смята вътрешният министър

OFFNews 22 юли 2021 в 18:41 9878 3

"Ако днес ВСС спаси главния прокурор, утре няма да го спасят", заяви служебният вътрешен министър Бойко Рашков пред бТВ. Изказването му е по повод решението на ВСС, което определи искането за оставката на Иван Гешев за недопустимо.

"Подобен резултат, естествено, беше очакван. Това е очаквано, особено от този състав на ВСС", коментира Рашков.

Според него обаче резултатът от гласуването във Висшия съдебен съвет показва, че мнението за недопустимост на искането не е толкова единно. Нагласите във ВСС са се променили от избирането на Гешев за главен прокурор - тогава против са били четирима души, и днес осем членове на съвета подкрепиха искането.

Думите на Гешев, че исканата му остава е политически акт Бойко Рашков коментира така:

"Това не са политически атаки, това е реакция срещу действията и поведението на Иван Гешев от момента, в който беше назначен на този пост. Той направи много груби грешки като главен прокурор, като юрист и може би очаква, че тъй като е недосегаем, никой няма да реагира срещу това негово поведение и срещу поведението, с което тласка цялата прокуратура към подчиненост на политическата власт."

"Той се стараеше през цялото време да постави в услуга и в подчиненост цялата прокуратура, под подчинение на политическия ръководител Борисов, когато той беше на власт, в това няма абсолютно никакво съмнение", беше категоричен Рашков.

Според вътрешния министър "Гешев си позволи да осъществява политическа дейност" и като пример посочи как обвинител №1 се е включил заедно с Бойко Борисов в атаките срещу президента с изнасянето на данни, придобити със СРС, което противоречи на няколко закона.

"Когато той изнася тези данни срещу президента, дали така помагаше на наказателното производство, дали защитаваше по този начин националната сигурност, или целеше да урони престижа на президента?", попита Рашков. И допълни, че за същото действие има осъден човек от Варненския апелативен съд.

Според него това е юридически абсурд, който ще пренесе разглеждането на проблемите, свързани със съдебната власт, в политическия орган, в парламента.

Бюрото за защита

Бюрото за защита на свидетелите през 2020 г. не е имало нито един свидетел под закрила, но пък е разполагало с огромен бюджет, съобщи Рашков. Той заяви още, че подчинената на Гешев структура се е използвала само за денонощна охрана на главния прокурор.

"Това е Франкенщайн - нещо, което не е нито полицейски орган, нито орган по сигурността като ДАНС. Те не са разследващи органи, а служители, персонално назначени от главния прокурор, получаващи много по-високи заплати от служителите, работещи в НСО и МВР. Вероятно са се занимавали само с охраната на Иван Гешев", каза служебният министър.

Рашков съобщи още, че в Бюрото за защита са назначени 150 души, които са се занимавали само с охрана на три смени от по осем часа на главния прокурор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови