Янаки Стоилов: Ако за трети път не се състави правителство, ще има конституционен проблем

Ще възникнат въпроси за ефективността на политическата система

OFFNews Последна промяна на 07 ноември 2021 в 09:48 5542 0

Снимка Архив

Ако за трети път не се състави правителство след вота, може да възникнат конституционни проблеми. Ще възникнат въпроси за ефективността на политическата система.

Това заяви бившият министър на правосъдието, сега конституционен съдия, Янаки Стоилов по Нова телевизия.

Той заяви, че от началото на седмицата вече не е член на БСП и партията е приела оттеглянето му, което се налага, тъй като конституционните съдии не трябва да имат партийна принадлежност. 

По отношение на делото за гражданството на Кирил Петков Стоилов коментира, че проблемът е, че след като Кирил Петков е престанал да бъде министър, дали има валидно основание КС да се произнася по указа, който вече е преустановил своето действие. Трябва да се има предвид, че самият КС през миналата година прие важно тълкувателно решение, с което промени своята практика и постанови, че издаването на индивидуалните актове, какъвто е безспорно указът за назначаване, пораждат своите последици. Те обаче трябва да бъдат оценявани към момента на тяхното издаване, а не към момента, в който КС дава своето решение”, категоричен е Янаки Стоилов. 

Според него актовете на МС няма да бъдат засегнати. „Това е колективен орган, който приема решенията с общо съгласие. Един глас повече или по-малко не е от значение и не обезсилва тяхното значение. Не е такъв обаче случаят с индивидуалните актове, които е издал, могат да бъдат оспорвани. Действащият министър обаче може да ги потвърди или отхвърли”, подчерта Стоилов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови