Яли сме плодове и зеленчуци с пестициди до 5 пъти над нормата, минавали през Капитан Андреево през последните 10 години

Бъдещето за всички ни ще е по-светло, ако заедно обединим усилия да се върне държавността и справедливостта, заявява премиерът в оставка

OFFNews 10 юли 2022 в 14:29 15417 7

Кирил Петков

Снимка БГНЕС/архив

Кирил Петков обеща по-здрави български деца и граждани

Разрешавани ли са през последните 10 години недопустимо високи нива на пестициди във вносните плодове и зеленчуци. По последни изчисления нивата на пестициди в плодовете и зеленчуците, които са достигали до масата на гражданите в България и Европа, са били до пет пъти над нормата.

Това заявява министър-председателят в оставка Кирил Петков във фейсбук. 

С всеки оставащ час от нашето управление си връщаме обратно контрола над европейската граница "Капитан Андреево", пише той. 

Премиерът в оставка информира, че по покана на правителството на граничния пункт е извършен одит от Европейската комисия. В продължение на четири дни, по 12 часа на ден, ГКПП "Капитан Андрево" бе одитиран от експерти на DG SANTE. Окончателният доклад ще бъде публикуван през есента. Ние апелираме това да стане възможно най-скоро, допълва Петков. 

По предварителни данни одиторите са констатирали множество нарушения в предишните практики, които повдигат редица въпроси. За последните 10 години причинените парични загуби и пропуснати ползи за държавата са оценени на поне 250 милиона лева, посочва той. 

Благодарение на екипа и усилията на правителството, в лицето на БАБХ и министерството на земеделието, контролът на храните е върнат на държавата. Ние вече можем да гарантираме високо ниво на безопасност на храните за българския и европейския потребител, които отговарят на същите стандарти на контрол, както на всяка друга европейска граница. Това значи по-здрави български деца и граждани. Благодарение на усилията на правителството, оттук нататък в държавата ще влизат допълнително почти 50 милиона лева на година. Отне ни само 6 месеца, за да постигнем всичко това, посочва Кирил Петков.

Със средствата от тези приходи за следващите 10 години държавата може да се погрижи за построяването на поне 4 нови областни болници; обзавеждането и оборудват на поне 6 детски болници; извършване на основен ремонт на поне 15 областни болници; закупуване на поне 52 нови ядрено магнитни скенери или 6 000 бебешки кувьоза; общинска инфраструктура – пътни и ВиК проекти за нуждите на абсолютно всички общини в България, заявили проектите си към момента.

Бъдещето за всички ни ще е по-светло, ако заедно обединим усилия да се върне държавността и справедливостта, заявява премиерът в оставка. 

По-рано днес заместник-министърън на земеделието Иван Христанов и изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните Христо Даскалов обявиха резултатите от проверката. По 6 тона храни са отхвърляни средно на ден през миналата година заради завишено съдържание на пестициди, в момента Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) отхвърля 22 тона. Това е с 246% повече, каза Христанов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-5531

7

Ран Босилек

11.07 2022 в 07:40

Трябва съд за всички престъпления на Прехода и въвеждане на смъртното наказание отново.

5827

6

pisnamiotmutri

11.07 2022 в 07:35

5. Аре спри се с тия опорки бе трол.. Има ли Петков канадско гражданство? Не. Лягай да спиш

5827

4

pisnamiotmutri

10.07 2022 в 21:39

Световен лидер по смърт не се става само заради милоте очи на Борисов и Ахмед

-240

3

редовно четящ

10.07 2022 в 19:38

До Шит V - лъже тиквата и тиквениците му, лъжат и наистина превърнаха България в сметище. Не само внос на боклуци за изгаряне и нискокачествени храни, а и допускане на производството на родни български отрови за трапезата ни, като се започне схляба, мине се през млечните и захарните изделия и се стигне до пълните с пестициди родни плодове и зеленчуци. Контрол нула, кражба на макс.

75

2

230 млрд баксов

10.07 2022 в 16:30

мутроТиквата "спасител от комунистите" направи от България сметище. То не бяха италиански отпадъци, пестициди и боклуци от цял свят.
Всичките милиарди които мутрата открадна са за сметка на нашето здраве и на нашите деца. Да му приседнат дано!!!