Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

На Капитан Андреево - отхвърлят 246% повече храни заради пестициди

OFFNews 10 юли 2022 в 11:16 4514 1

Христанов

Снимка Архив

зам.-министърът на земеделието Иван Христанов

Продължават заплахите, свързани с фитосанитарния котрнол на граничния пункт "Капитан Андреево". Трима инпектори от БАБХ не дойдоха на работа в 4-те дни на одита, като си пуснаха отпуск, имаме сигнали, че те са били заплашвани, както и семействата им.

Това заяви зам.-министърът на земеделието Иван Христанов на пресконференция в БТА. От 7 юли европейски одитори проверяват как българската държава се справя с фитосанитарния контрол на границата. Данните от одита са предоставени на ГДБОП, сигналът ще бъде изпратен и на прокуратурата.  

По думите на изпълнителнителния директор на БАБХ проф. Христо Даскалов сградният фонд на граничния пункт за фитосанитарния контрол е занемарен от фирмите, които в последните 10 години са били под наем.

Има и промяна на предназначението на сгради, които може да доведе до спиране на контрола по отношение на вноса на фуражите. Предназначението на сградата били сменено през 2012 г. и там се помещавали офисите и касата на фирмата наемател "Евролаб" с представител Васил Димитров, който по думите на зам.-земеделския министър сега е в болнични.

По 6 тона храни са отхвърляни средно на ден през миналата година заради завишено съдържание на пестициди, в момента Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) отхвърля 22 тона. Това е с 246% повече, съобщи Христанов. 

Той предостави информация за фитосанитарния контрол в периода 13 април – 19 май 2022 г. - 35 дни преди БАБХ да започне лабораторна дейност и за периода 20 май – 25 юни – 35 дни, след като започва дейност.

Партидите със завишено съдържание на пестициди преди БАБХ да започне лабораторна дейност са 0,36 на сто, а след това са 0,63 процента. Общият обем, който минава контрол за предходния период е 32 хиляди тона, от които са отхвърлени 223 тона. В периода, в който БАБХ започва своята дейност на пункта, са преминали за контрол 21 хил. тона храни, като са отхвърлени 806 тона, съобщи Христанов. Сравнихме и същия период на миналата година спрямо тази година, каза зам.-министът. В онзи период на миналата година са отхвърлени заради пестициди 97 тона храни, за тази година БАБХ отхъвря 806 тона храни. Това е увеличение със 727% на количеството отхвърлена заради пестициди храна, информира БТА. 

От януари 2020 г. до ноември 2021 г. в 15 от общо 23 месеца частната лаборатория е регистрирала повече изследвания, отколкото технически е способна да извърши, съобщи още Христанов.

По думите му през юли 2021 г. няма нито една отхвърлена партида, нито един отхвърлен килограм стока не е върната от границата и не е предложена за унищожаване. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews