И президентът е срещу санкции при вноса на руски газ и петрол

Румен Радев защити службите за сигурност и обясни, че на министрите не им работа да дават оценка за тях

OFFNews 08 март 2022 в 16:01 3012 3

Президентът Румен Радев подкрепи премиера Кирил Петков, че България не бива да налага санкции на Русия при вноса на газ и петрол. Подобно мнение вече изразиха и други европейски страни.

"Прав е премиерът. Ако искаме да си унищожим икономиката, да подкрепим санкции за газ и петрол срещу Русия", заяви Радев. 

От думите му стана ясно, че няма да иска оставката на шефа на Националната служба за охрана заради инцидента на Шипка, когато премиерът Кирил Петков бе замерян със снежни топки. Държавният глава бе категоричен, че "пробив в сигурността няма, има пробив в разума".

"Не е работа на НСО, не е работа на ДАНС или на МВР да рият сняг пред премиера. Тяхна работа е да го предупредят за възможни провокации и да гарантират неговата сигурност. Те това и направиха и получиха лична благодарност от премиера", посочи Радев.

На реакцията на министъра на транспорта Николай Събев да иска оставката на началника на НСО президентът отговори, че "не е работа на министри да дават оценка на службите, особено когато те са извън техния ресор". Работата на министрите е да се борят с тежката икономическа и социална криза и да създават условия за устойчив икономически растеж, каза Радев.

Той изрази надежда, че атаката към службите не е опит за тяхното политизиране, което е било практика допреди година.

"Силно се надявам управляващите да не тръгват по този отхвърлен от обществото ни порочен път", заяви президентът.

И категорично отхвърли възможността всяка новодошла власт да прави промени в службите за сигурност, защото това ще означава да работят за властта, но не и за България, особено в областта на корупцията.

Румен Радев припомни, че неслучайно ръководителите на службите са на мандатна длъжност. 

"Не искам и да си помисля, че сред управляващите и в парламента има хора, които се притесняват да не би някаква чувствителна информация, касаеща борбата с корупцията, да стане достояние и на президента", коментира още държавният глава.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-8580

3

Прочетох го в пилешкото ти мозъче

-8580

1

Петрола им е с ниско качество.