Христо Проданов: БСП може да намери допирни точки с партията на Слави Трифонов след вота

Ако няма купен вот, ГЕРБ ще спаднат със 150 000 гласа на 11 юли, прогнозира социалистът

OFFNews 14 май 2021 в 08:29 3756 0

Нормално е всяко ново правителство да подсигури екипа, с когото ще работи. Все пак трябва да работиш с хора, на които имаш доверие, а не срещу които си се борил. "Грозно прогонване" не трябва да има, но трябва да има и професионалисти, които да върнат държавността. Това, за което ние сме се борили, заяви Христо Проданов от БСП по Нова тв. 

За състава на служебното правителство той подчерта, че са професионалисти в своята област. Но смята, че очакванията към тях не бива да са огромни, тъй като мандатът е твърде кратък, както и „защото нямат пари за реформи”. 

Проданов отрече, че ръководството на БСП е попречило на Деница Златева да влезе в служебното правителство. „Това, което ни е представено от президента, е подложено на обсъждане и гласуване в Националния съвет. По това сме се произнесли. Не можем да се произнасяме по нещо, за което нямаме предложение, подчерта Проданов. БСП може да предостави специалисти, ако има нужда от такива, каза още той. 

Политикът от левицата е на мнение, че няма нищо по-логично от това в социалното министерство да има представители на БСП. Надя Клисурска и Иван Кръстев са заместник-министри във ведомството.

Относно думите на Слави Трифонов, че „БСП е беззъба опозиция”, Проданов заяви, че това не е така.

„Ние сме били достатъчно яростна опозиция през целия мандат на 44-о народно събрание, като се опитахме чисто политически да направим някакво обединение в 45-о народно събрание, за да бъде „моделът ГЕРБ” да бъде отстранен. Това, че Трифонов не пое отговорност, за да направи такова обединение, като това на президента, то трябва той да отговаря на тези въпроси”, заяви социалистът. 

Съставянето на следващо правителство след изборите на 11 юли зависи от българските граждани. С партията на Слави Трифонов БСП може намери допирни точки - семейното подоходно облагане например, обясни Проданов. Но е възможно да се повтори ситуацията от 45 Народно събрание, смята той. 

Ако няма купен вот, ГЕРБ ще спаднат със 150 000 гласа, те ще отидат към другите политически партии, прогнозира Христо Проданов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови