Христо Иванов за зелените сертификати: Депутатите трябва да имат същия статут като гражданите

Ружа Райчева 15 декември 2021 в 11:21 1936 0

Снимка Архив

Искаме по отношение на зелените сертификати народните представители да бъдат в същия режим като всички граждани, да няма разлика в техния статут и тяхното третиране, заяви съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов в кулоарите на Народното събрание.

"На председателски съвет решихме да изчакаме новия здравен министър Асена Сербезова да определи това със заповед и да съобразим режима на Народното събрание с нея. Режимите, които засягат хората, да засягат и държавна администрация, както и различните институции", каза той. 

По думите му по този начин ще се избегне практиката народните представители да бъдат третирани по специален начин.

За цените на тока Христо Иванов коментира, че ситуацията е изключително сериозна и се отразява на предприемачите и гражданите:

"Хубаво е бързо да намерим решение, затова трябва да създадем тази енергийна комисия. От ДБ сме предлагали мерки свързани с избягването на скок в цените - като например да се използват средствата натрупани във Фонд сигурност на електроенергийната система."

По думите му има възможност и за диференцирана ДДС ставка.

"Оптимални решения в тази ситуация няма и трябва да сме наясно с това. Вариантът мораториум върху цените на тока е свързан с определена екстраординарност и ще е добре да го избегнем, нека се проведе дискусията и да се намери най-доброто решение. Но ударът, който ще понесат гражданите и предприемачите, ще бъде голям и цялата екстраординарност следва оттам", смята той. 

Съпредседателят на ДБ каза още, че България не трябва да променя позицията си за Северна Македония. 

"В наш интерес е тя да е част от европейското семейство заедно с нас, разбира се, при спазване на Договора за добросъседство. Трябва да се намери правилният подход към Скопие", заяви Христо Иванов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови