Христо Иванов: За да се разследва Борисов, трябва близкият на Pi Аr Sevi Гешев да си тръгне от поста точно сега

Ружа Райчева 18 март 2022 в 11:10 5642 1

Снимка Архив

По повод ареста на бившия премиер Бойко Борисов съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов заяви, че подкрепя действията на МВР и призова всичко да се случи в рамките на закона. Според Иванов разследване на Борисов може да има само ако главният прокурор Иван Гешев подаде оставка от поста си. 

"Главният прокурор Иван Гешев трудно може да бъде заобиколен, защото с години в прокуратурата се е установявала тежка кариерна зависимост на всеки прокурор от главния прокурор и от подконтролната му колегия във ВСС. Именно затова е важна структурната реформа във ВСС, за да може прокурорите да се чувстват свободни, че няма да бъдат наказани за действията си. Привеждането на прокуратурата до някаква минимална възможност да ѝ се има доверие, не може да започне без Иван Гешев, близък приятел на "Pi Аr Sevi" да си тръгне от поста точно сега", каза Иванов. 

Той е научил за вчерашните събития и действията на МВР от медиите и заяви, че не може да бъда източник на информация относно основанията за ареста на Борисов. 

"Искам да кажа, че ще призоваваме и настояваме всичко да се случи в рамките на закона. Има един структурен проблем и той е свързан с това, че прокуратурата се оглавява от близък до Бойко Борисов човек. ГЕРБ бранеха неговата позиция, за да си осигурят възможността да им дава имунитет. Гешев трябва да си подаде оставката, за да даде шанс на колегите от прокуратурата да работят по закон, без да залитат в едната или другата посока. Хората в органите на МВР, евентуално прокурори, които да започнат да работят по разследването, да знаят, че ако работят по закон, ще имат нашата подкрепа", каза съпредседателят на ДБ. 

По думите му вчерашните действия на МВР са били в рамките на нормалната практика. 

"Не видях целенасочена репресия. Нямаше поне видим опит медиите да бъдат включени в процесуално-следствените действия, както Гешев направи с Иванчева например. Подкрепяме действията на МВР, защото наистина има много неотговорени въпроси, но презумпцията за невиновност остава", обясни Христо Иванов. 

Той каза още, че не вижда някакво сериозно разклащане в коалицията.

"С отказа си да влязат в разговор за реформа на прокуратурата ГЕРБ показаха, че не са точно една партия, а една кооперация за осигуряване на взаимна безнаказаност на бивши министри и функционери на властта. Естествено, че сега ще истеризират и ще твърдят какво ли не", смята Иванов.

"Ако Украйна не успее да се защити, ние сме следващите в списъка на Путин, който иска да докаже пред себе си и цялата световна общност, че правото на силата важи", коментира още той. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови