Христо Иванов: ''Страхуването'' няма да бъде толкова голям фактор. Изборите ще са много по-свободни

Демократична България е една от най-стабилните коалиции, които са се появявали в българската политика, категоричен е съпредседателят на обединението

OFFNews 26 май 2021 в 11:31 5093 0

Демократична България внесе 10 000 подписа за регистрация на изборите на 11 юли, от които повече от 500 електронни. 

"Очевидно е, че както винаги изборният процес е сложен за организиране, но смятаме, че с добросъвестност и добронамереност, на всички участници, ще можем да се поздравим със свободни и честни избори", каза съпредседателят на обединението Христо Иванов след представянето на подписите в ЦИК.

Според него амбицията на ДСБ, Зелено Движение и Да, България на предстоящия вот е да разширят подкрепата си. Иванов посочи, че по-добър резултат може да се търси както в провинцията, така и в София, където демократите спечелиха вота на 4 април.

Очаквам тези избори да бъдат много по-свободни, защото ще бъдат проведени в условия, в които "страхуването", няма да бъде толкова голям фактор, както досега, заяви той.

Иванов посочи, че значителни промени в листите няма да има, а само "фини настройки". Няма да има и допълнителни партньори в демократичното обединение. 

"Този формат категорично доказа своята каузална, логична и идеологическа свързаност. Едни хора гласуват за трите формации. Форматът доказа, че е стабилен. Лидерството доказа, че е стабилно. Ние разширяваме доверие, защото показваме, че можем да се борим за каузи. Показваме, че те са по-важни от някакви напрежения и търкания и спорове, които бихме могли да имаме. Това е една от най-стабилните коалиции, които са се появявали в българската политика", категоричен бе Христо Иванов. 

Той подчерта и че в следващия парламент ДБ ще търси сътрудничество основно с партиите на промяната.

"Голямата цел е да излъчим не просто какво да е управление, а управление на промяната, което наистина да може да стъпи на трите големи национални програмни цели, които си поставяме - свобода, законност, модернизация", подчерта съпредседателят на ДБ.

На въпрос дали в следващия парламент БСП ще е по-приемлив партньор за демократите, Иванов отговори, че коалиционното споразумение продължава да съдържа същите червени линии по отношение на ГЕРБ, БСП и ДПС.

"Ние не можем да влезем в коалиция с тях и не можем да подкрепим, излъчено от тях управление, което обаче не променя факта, че ние имаме една декларация от 21 декември, която остава в сила. Това са 12 национални цели по които ние ще търсим база за взаимодействие без да говорим за коалиции", каза още той.

В отговор на журналистически въпрос за подслушванията на политици съпредседателят на обединението Атанас Атанасов посочи, че трябва да се оставят институциите да направят проверката за използваните СРС и да се оповестят резултати.

“След изборите, независимо къде са свършили тези проверки, ние ще настояваме да се извърши парламентарен контрол. Също така ще внесем определени предложения в законодателството, за да стане по-ефективен контролът. Защото тези безобразия, които са вършени по време на управлението на Борисов са резултат от липсата на контрол”, каза Атанасов.

Той попита журналистите дали са чули в последните години нещо от ресорната парламентарна комисия за контрол над службите за сигурност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови