Христо Иванов: Склонни сме да вдигнем ветото, ако ЕК поеме гаранции за българските искания

Йорданка Веселинова 27 май 2022 в 16:08 6815 2

Христо Иванов

Снимка Архив

Председателят на ПГ на "Демократична България" Христо Иванов

Склонни сме да вдигнем ветото, ако ЕК поеме гаранции за българските искания, заяви председателят на ПГ на "Демократична България" Христо Иванов пред журналисти в Народното събрание.

"Въпрос на национален интерес на България е Северна Македония да бъде член на ЕС след като изпълни нашите очаквания, а те са свързани защитата на човешките права."

По думите към днешна дата Скопие не изпълнява тези изисквания, но той допусна, че при гаранции страната може да вдигне ветото:

"Ако се намери в тристранните отношения София, Брюксел и Скопие такава ситуация, в която ние да запазим гаранциите си, че подобна промяна ще настъпи или решим, че подобно изпълнение ще настъпи, тогава това трябва да бъде внимателно обсъдено, за да можем да видим дали можем да тръгнем напред, включително и да изпълним това, което се очаква от нас. Ако ЕК поеме някакви гаранции, че нашите легитимни очаквания ще бъдат част от преговорната рамка, това всъщност ще повиши шанса ние да получим това, което очакваме за нашите съграждани."

По думите му в преговорния процес трябва да бъде заложено българското искане за промяна в Конституцията на Северна Македония. По думите му обаче България трябва да има лостове за спирането на преговорите за членство, ако Скопие не изпълнява ангажиментите си.

Христо Иванов добави, че е нереалистично да вдигнем ветото до юни, за което настояват от Брюксел.

Председателят на ПГ на БСП Георги Свиленски заяви, че към този момент позицията на левицата за вдигането на ветото за членството на Северна Македония в ЕС остава непроменена. По думите му, за да има промяна, е необходимо Скопие да изпълни поетите ангажименти в Договора за добросъседство от 2017 г.

Той каза, че за БСП Северна Македония няма да е основната тема на предстоящия коалиционен съвет довечера. 

От "Възраждане" пък на брифинг в НС обявиха, че правителството е подготвило решение, с което да допусне Република Северна Македония до начало на преговорите за членство в Европейския съюз. По думите му това ще се случи скоро. 

Според Костадин Костадинов неслучайно е и съвпадението с това "внезапно виждане на Кирил Петков", че трябва да се свика отново Консултативен съвет за национална сигурност по темата Северна Македония, въпреки че такъв имаше преди по-малко от половин година.

Лидерът на партията заяви, че ще изпратят писмо до Кирил Петков, в което ще искаме да потвърди или да отрече тази информация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1220

1

хr4

27.05 2022 в 17:20

Важно е да се знае, че ДО влизането на Севмак в ЕС има много стъпки и на всяка от тия стъпки можем да им извиваме ръчичките, като печелим по една малка победа. Така лека-полека ще свикнат, че трябва да им уврат тиквите и току виж в момента на влизането им изпълнили всичко което искаме от тях.
Мисля, че на тоя етап достатъчно им изпукаха кокалите и е време малко да изгъбаркаме шумадийците и блядовете, щото те са в основата на всичките простотии.
Аз бих одобрил започване на преговорите, НО под условие.