Христо Иванов: Поредната ситуация, в която някой да иска да бъде обединител

Това ражда само разединение на хората, коментира той евентуално предизборно обединение

OFFNews 19 декември 2020 в 18:36 3524 0

Христо Иванов

"Росенец е думата на 2020 г. според лидера на "Да, България" и съпредседател на Демократична България Христо Иванов, който гостува в предаването "Годината" на Дарик радио.

"Росенец показа, че в България има едни хора, за които законът не важи. Това беше концентриран образ не само на беззаконието, а на политическия корен на това беззаконие. В Росенец се виждат дългогодишните слоеве на политическата корупция, това е Диснилендът на корупцията в България", заяви Иванов.

По думите му през годината именно темата за отговорността и законността в страната от въпросителна се е превърнала в удивителна, която гражданите на улицата са поставили с настояването си именно за законност и отговорност. Той припомни, че все още ги няма обещаните от премиера Борисов данъчни ревизии на "Лукойл", за да се види наистина ли там се губят един милиард лева, които можеше да бъдат насочени лекари, учители, здравни работници.

Христо Иванов коментира и отказа на прокуратурата да види престъпление в аудиозаписите на премиера Бойко Борисов. Разследването там започна именно по сигнал на съпредседателя на "Да, България".

"Вчера прокуратурата покри записите на Борисов. Излезе с едно комично съобщение, в което казва, че в записите няма нищо незаконно, без да каже дали на тези записи говори премиерът", каза Иванов. Той добави, че още през август държавното обвинение е обещало експертиза да отговори дали на записите е гласът на премиера, а такава експертиза няма.

На въпрос за коментираното обединение на опозиционни формации и за Отровното трио и коалицията около Мая Манолова, съпредседателят на Демократична България призова за сериозно отношение към избирателите.

"Много ме безпокои това, че виждаме поредната ситуация, в която някой да иска да бъде обединител и това ражда само разединение на хората. Ако някой иска да правим предизборна коалиция, това означава да се договорим за обща управленска платформа. Това означава да изясним кой какъв субект е и как взима решения", заяви той.

По отношение на призива на Манолова и Отровното трио за наблюдението на честността на изборния процес Иванов посочи, че още на 13 юли "Демократична България" заяви готовност да търси консенсус по общи приоритети, свързани с честността на изборите и с това как да се отговори на очакванията на хората за рестарт на демокрацията и правовия ред.

"Ако някой иска да се разберем за конкретни общи действия - прекрасно, но нека конкретизираме какво искаме и да поемем ясни ангажименти. Ако някой иска да подпишем споразумение за гарантиране на честността на изборите, да го направим и да не истеризираме хората", призова той.

На въпрос за датата на парламентарните избори догодина Христо Иванов изтъкна притесненията как те ще бъдат проведени в ситуация на коронавирус, ако бъдат насрочени за първия възможен момент, каквато заявка направи президентът Румен Радев. Добави, че е необходимо много внимателно планиране, преди държавният глава да определи датата за вота. И попита как членовете на секционните избирателни комисии - традиционно възрастни хора, ще бъдат убедени да участват този път. Според него членовете на избирателните комисии следва да бъдат включени в плана за ваксинация, за да има гаранции за провеждане на вота.

"Ако не можем да успокоим хората, ще се получи това, което стана в Румъния - 30% избирателна активност", прогнозира той.

"България се намира в една чудовищна матрьошка от кризи - COVID-кризата, икономическата криза, криза, свързана с огромното недоверие към това управление", каза още съпредседателят на Демократична България". Той припомни думите си от преди втората вълна́, че най-важната мярка срещу ковид кризата е да има управление, на което може да се има доверие.

"В момента, когато се появи Бойко Борисов, хората виждат един лъжец и има огромно недоверие в това управление", заяви той. На въпрос правилно ли беше удължено затварянето, Христо Иванов каза: "Щом българските медицински власти казват, че затварянето трябва да бъде удължено, естествено, че това е правилно."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови