Христо Иванов: Отстраняването на Гешев е добра новина на трупчета и събитие Рубикон

Ружа Райчева 16 юни 2023 в 09:38 1219 3

Христо Иванов в пленарната зала

Снимка БГНЕС/Люба Филипова

Христо Иванов в пленарната зала

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов направи декларация от парламентарната трибуна по повод президентския указ за отстраняването на главния прокурор Иван Гешев. Според Иванов "това събитие е Рубикон" и "добра новина на трупчета"

Вчера президентът Румен Радев издаде указ за предсрочното освобождаване на главния прокурор Иван Гешев. Предстои членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) да изберат временно изпълняващ длъжността главен прокурор, след което да започне процедурата по избор на нов.

От трибуната на Народното събрание Христо Иванов коментира, че има позитивни и скептични оценки на ситуацията, защото същият състав на ВСС, който избра Гешев за главен прокурор през 2019 г., го отстрани след рязък обрат в позицията си

 "Хората, които изразяват съмнения, имат своите основания заради мисълта, че това е просто смяна на един доказано непригоден елемент на фасадата с друг, който ще изглежда малко по-добре", каза той. 

Христо Иванов заяви, че на съмняващите се трябва да се каже, че тази промяна нямаше да бъде възможна без промяната на гражданското мнение в България. Той напомни, че освобождаването на Гешев е резултат от едно двегодишно усилие за "разграждане на авторитарния модел на прокуратурата"

Според съпредседателя на парламентарната група на "Продължаваме промяната - Демократична България" българското общество е показало, че няма да търпи над главата си безотчетна власт и че политиците са били принудени да се адаптират към тази реалност.

Христо Иванов каза, че предстои дълго усилие, за да може освобождаването на Гешев да се окаже елемент от една добра тенденция и това зависи от работата на законодателите. 

По думите му първата работа е да се променят условията на съдебната власт и властта на обвинението чрез промени в Конституцията. Да се ограничи безконтролността и липсата на отчетност на главния прокурор.

Според Христо Иванов трябва да има отделен закон за съдилищата и отделен за прокуратурата, който да реши как се осъществява властта на обвинението. 

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ направи кратък коментар на декларацията на Иванов под формата на процедура. Той заяви, че ДПС отдавна действат "на терен" по въпроса за съдебната реформа, а други "само говорят". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1017

3

IvoIvo

16.06 2023 в 11:46

Оригинален, както винаги...

-1395

2

AlexT

16.06 2023 в 11:14

2 .., и...какви хубави години ни чакат , нас, в ...мафиотска България ...Разбира се, разни аматьори , мекотели ще си мислят ,че са на власт , буквояди ще си правят Съдебната реформа,убедени в собствената си значимост  , под усмивките на дъртите червени мафиоти... Денков ще е винаги готов – стегнал куфарите да напусне, но и да приема предложения за НОВ Служебен кабинет от радев, от ПП, от станишев, дори ...Който, както дойде и му предложи Мин.пр.- пост ..Руската агентура няма да позволи събаряне на МОЧА, Тагарев с мъки ще изпрати малко снаряди на Украйна , копейкинци...ще бъдат първите ни патриоти и ...така сме нии, в Балхарии..
П.С. Когато вземеш СТРАНА на едната глутница, сдавила се с другата глутница , така става ...

-1395

1

AlexT

16.06 2023 в 11:12

16 юни 2023 година ...Ще вали..Скоро ще имаме Комисия по’’имунитетите „ .След месец Комисията с 6 на 2 или 8 на 0 гласа , ще реши ,че няма данни за престъпления и Боко и другите НЕ трябва да си дават „имунитета” . В Парламента гласуването ще е 123 гласа на 60 въздържали се и около 30-40 против ..
Разбира се, над 60% от гражданите, от хората, българския народ ,са убедени , че Боко, пеевски, доган , и някои други , са извършили престъпления, но в НС , ДЕПУТАТИТЕ , не мислят така ..Те ще правят ,пишат, предлагат промени в Конституцията , Съдебна реформа, с участието на тъкмо ТЕЗИ апологети на правните науки, и не могат да си позволят ТЕ да ОТСЪСТВАТ от великото начинание ..
Разбира се, остарели мафиоти, мултимионери, ще празнуват – пак ТЕ ще си изберат заместник на сгрешилия Гешев , ще отричат разни забежки в Барселона и околностите , ще отричат , че имат деца / нови / , никой, ПАК, няма да стигне до милионите им, и...какви хубави години ни чакат , нас, в ...мафиотска Б
 
X

Да помогнем на украинските деца!