Христо Иванов: Няма нова нишка в Барселонагейт

OFFNews 16 февруари 2022 в 11:29 1346 0

Снимка Архив

Гешев е клиент на Борисов, а Борисов е клиент на Гешев политически. Пазят си гърбовете. Политическият отговор на този въпрос е да променим прокуратурата, да я освободим от ръководството, което е толкова политически замърсено.

Това заяви лидерът на "Да, България" Христо Иванов пред БНТ в отговор на въпрос какво трябва да се направи по казуса "Барселонагейт". Иванов коментира, че по случая нова нишка няма, има същите факти и въпросителни.

Депутатът от "Демократична България" коментира, че не е виждал документите от Испания, но трябва да сме напълно наясно, че когато има такава язва в доверието на политическата класа, въпросът не е да търсим конспиративни теории.

"Този въпрос е отворен и не е решен от прокуратурата. Не може да има доказателства, когато няма разследване. Не може да има доверие в техните действие, които изведнъж се оказа, че били водели. Не може да има доверие, когато виждаме главният прокурор Иван Гешев да си пише с пиара на Бойко Борисов и когато виждаме, че ГЕРБ брани Гешев с гърдите си, а той замита всичко, което може да уязви Борисов. Това е срамен съвместен начин на живот между тях", каза Иванов. 

Според него в разследването "Барселонагейт" става дума за това дали премиерът на България е могъл да използва своето влияние и да насочи паричен поток към приближен: "На този въпрос може да отговори прокуратура, която може да бъде обективна. Прокуратурата на Гешев не може да бъде обективна.

Иванов заяви, че за смяната на прокуратурата ще бъдат използвани всички легални средства: "Ще се опитаме и с промени в Конституцията, а министърът на правосъдието обяви, че ще сезира и този Висш съдебен съвет, и следващия му състав. Всичко възможно ще направим, за да освободим България от това бреме."

"Трябва да третираме Путин като добре въоръжен терорист"

Лидерът на "Да, България" коментира и ситуацията около Украйна. 

"Не е време да се успокояваме. Много ми се иска да кажем: "Всичко свърши". Очевидно е, че путинският режим предприема стратегия за качване на напрежение и после отдръпване и шантаж на международната общност. Действията му са напълно непредсказуеми и в този смисъл трябва да го третираме като, метафорично казано, добре въоръжен терорист. Това е логиката на сплашването", заяви Христо Иванов.

По думите му целта на Москва не е Луганската република, а преразглеждане на статута на цяла Източна Европа и Черноморския регион, както и преквалифицирането му в ексклузивна сфера на влияние в Русия: "Тоест господарят на Кремъл мисли, че трябва да го питаме "Може ли?". 

Иванов коментира, че темата Украйна е била обсъдена на Консултативния съвет по национална сигурност. "Страната е най-острото огнище на напрежение в момента. Други огнища също бяха коментирани. Геополитическата среда на сигурност доста се влошава и нашата отговорност се покачва. Фокусът на разговора на КСНС беше какво можем да направим оттук нататък, за да бъдат попълнени дефицитите в отбраната ни", каза той.

Според него на КСНС е имало пълна яснота къде сме ние.

"За Русия и намерението ѝ за преразглеждане на международния ред - правителството има трезва и ясна оценка за рисковете, ясен фокус върху мерките за тяхното ограничаване в рамките на възможностите. Има широк национален консенсус. Ситуацията е сложна, но можем да бъдем уверени, че управлението е адекватно", коментира лидерът на "Да, България".

Той добави, че сме свикнали, когато говорим за отбрана, да говорим за много пари с много нули, а става дума за решаване на дългосрочни проблеми и за инвестиции за развитие.

"Дълго време изглеждаше, че като сме се присъединили към НАТО, можем да бъдем спокойни за своята отбрана. Това сега се оказва, че е била недалновидна нагласа. Тя доведе до това да не се инвестира последователно в отбранителни способности. Когато парите не бъдат дадени навреме, това струва много повече", категоричен е Иванов.

Сигурността на България има своята цена и трябва да сме готови да я плащаме. Навсякъде, където има здрави и сериозни държави, виждаме, че кадрите са минали в служба на отечеството под знамената - Израел, САЩ, Турция, Гърция и други, каза още той и добави, че трябва в определени области на отбраната трябва да преизградим нашия капацитет - да се възползваме от новите технологии и едно ново поколение български граждани в служба на отечеството да се присъединят към армията.

Преди парите големият проблем е политиката - ясните приоритети и широката подкрепа, допълни той. 

По думите му отбраната е огромна възможност за решаване на въпроси, свързани с технологичното развитие, индустриалното развитие, отглеждане на човешки капитал, хора, които през армията придобиват определени нагласи и отношение към държавата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!