Христо Иванов: Няма да съм министър. Да дадем път на новото и надеждата (видео)

Ружа Райчева 03 декември 2021 в 11:01 7105 0

Делян Пеевски, Христо Иванов

Снимка БТА/Минко Чернев

Да дадем път на новото, зове Христо Иванов, докато пред трибуната минава депутатът от ДПС Делян Пеевски.

Всички трябва да си даваме сметка, че е добре да дадем път на нещо ново. Освен всичко е добре да си спомняме понякога, че може да се прави крачка настрани. Аз например заявявам, че няма да бъда министър.

Това заяви лидерът на „Демократична България“ Христо Иванов от трибуната на парламента по време на откриването на 47-ото Народно събрание. 

"Бяха казани много неща за предизвикателствата и кризите, пред които сме изправени. Аз искам да кажа няколко думи за надеждата. Защото ми се струва, че в края на тази година с толкова много обрати и турбуленции, стигаме до момент, в който можем да си позволим да говорим за надеждата. Надеждата ще е добро начало на съвместната ни работа тук. България има огромни основания за надежда. Да, намираме се в тежка ситуация, но отвъд тях възстановяването по нови пътеки, позволява на България да съкрати силно онзи път, който винаги ни е отделял от най-развитите общества. Трябва да си поставим такава цел за да направим скок в нашето развитие", каза той.

Христо Иванов заяви, че понеже ДБ са "по-малки, ще се уповават на надеждата":

"Искаме да допринесем към съставянето на едно ново демократично мнозинство, което да постави нова страница в развитието. Имам надежда, че в този парламент можем да свършим повече работа. Всяка власт трябва да съзнава своите ограничения и винаги когато се дава власт и се ползва, трябва да се помни това. Ние вярваме в институциите и процедурите, вярваме в паметта. Няма да забравим, че идеологията ни тръгва от отрицание на тоталитарния режим. Няма как да създадем демокрация без да помним обратното на нея, защото то лесно надига глава и се връща обратно", добави той.

Според Христо Иванов страната се намира в особен момент.

"Тези, които доскоро бяхме по улиците и протестирахме, знаем колко е важно да се направи съдебна реформа. Трябва прокуратурата да се модернизира – в България да има закон, до който всеки българин може да се опре. Мисля че има надежда че този път ще може да направим това. Трябва да направим конституционна реформа, особено що се отнася до прокуратурата и ВСС – знаем го всички", каза още съпредседателят на ДБ.

Той обясни, че демократичното обединение ще полага грижа за опазването на българското природно наследство и икономическа трансформация, с която да се постигне едно ново качество на живот в България.

"Ще работим за това българите в чужбина да се чувстват равноправни граждани независимо къде се намират. Ние ще подкрепим сериозна инвестиционна програма по отношение на овладяване на икономически последствия от пандемията на коронавирус", посочи още Иванов в словото си. 

Според него първото нещо, което трябва да се направи, е да се върнат децата в училищата.

"По въпроса за Северна Македония трябва да защитим българския национален интерес и българската истина за историята, но трябва да намерим начин заедно да сме част от голямото европейско семейство", каза Иванов.

Той завърши словото си с думите:

"Пожелавам Ви успех, защото трябва да Ви кажа, че България е другото име на надеждата! Надеждата да имаме просперираща страна, да оставим нещо добро на децата си. В името на тази надежда искам да си пожелаем днес „На добър час!“

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови