Христо Иванов: Няма да има предсрочни парламентарни избори

Няма и тайни договорки за вдигането на ветото за Македония, обясни съпредседателят на Демократична България

OFFNews 07 април 2022 в 19:18 2185 1

Съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов заяви, че няма тайни договорки за вдигане на ветото пред Северна Македония за започване на преговори за членство в Европейския съюз.

Той добави, че промяната може да бъде направена само с решение на Народното събрание, което вече гласува рамкова позиция, обвързваща правителството.

“Всички партии в Народното събрание сме потвърдили позицията си за Северна Македония пред президента - на заседание на КСНС. Не може един човек да поема каквито и да е ангажименти”, каза Христо Иванов пред журналисти в парламента.

Той съобщи, че е информирал европейските партньори за позицията, както и за необходимостта всяко решение по въпроса да се вземе от Народното събрание:

“Няма натиск от ЕС, няма извиване на ръце, нито срокове. Но и нямаме интерес да произвеждаме легенди, които ни поставят в унизително положение. Трябва да защитим националните ни интереси, но както винаги съм казвал - това включва и Северна Македония да стане част от европейското семейство.”

“Партньорите ни от ЕС питат как могат да помогнат. Ако се върви към промяна, тя трябва да минава през много сериозен ангажимент на европейските институции за защита на нашата позиция. Това не спор между България и Северна Македония, а между България - като член на ЕС, и една държава, която е кандидат-член”, добави Иванов.

Според него вече се забелязва успокояване на тона сред коалиционните партньори в рамките на днешния ден по тази и други спорни теми.

“Няма да има предсрочни парламентарни избори към момента. Колегите осъзнават отговорността, която имаме към управлението на страната и вярвам, че споровете ще бъдат решени. Надявам се, че емоциите ще минат”, каза той.

Христо Иванов изрази надежда, че изборът за управител на БНБ ще бъде решен конструктивно, тъй като е един от факторите, които създават напрежение. “Виждам стъпки в тази посока”, каза той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови