Христо Иванов: Непрекъснато гърмят бушони, значи проблемът е в системата

OFFNews 20 май 2019 в 11:59 3266 5

От началото на този мандат, и преди това, всяка седмица има скандали. Гърмят бушони, а когато толкова много гърмят бушони, хората, които разбират от електрически системи казват, че проблемът е в системата. Борисов допусна срив на институциите. Институциите в България са приведени в състояние на будна кома и не работят. 

Така Христо Иванов, съпредседател на Демократична България и председател на „Да, България!“, коментира думите на премиера, че се опасява от Констинброд 2, по Нова тв. 

И това е дълбоката причина за всеки скандал. Например – имаме КПКОМПИ, на която основната ѝ задача е да проверява имотното състояние на политиците за корупционни индикации, трябваше да разкрие апартаментгейт. За тази си дейност КПКОМПИ има над 10 млн. годишен бюджет. 

Относно дейността на главния прокурор и разпоредената от него проверка за офшорни сметки, Христо Иванов каза:

„Това също е абсолютна пародия. ДАНС трябва да проверява тези неща текущо. В ДАНС има структурата „финансово разузнаване“ и това им е работата. Не трябва, когато главният прокурор реши да си направи PR в края на мандата си след седем години абсолютно нищо неправене, да се сети да им възложи да си свършат работата веднъж. И не очаквам да излезе нещо извън поредната заготовка. Институциите трябва да работят всеки ден.“

Подранили, закъснели или тъкмо на време са консултациите при президента във връзка с процедурата за нов главен прокурор бе следващият въпрос, на което Христо Иванов отговори: „Има решение на конституционния съд, което обяснява, че преценката на Президента за това дали да подпише указа, който ще дойде към него от ВСС е чисто политическа. Президентът е напълно в правото си преди да е започнала процедурата да обяви условията, на които трябва да отговаря кандидатът, когото той ще подкрепи политически. Моето настояване е не просто да бъдат обявени една две лични характеристики, а да се стигне до програма за институционална реформа.“

На въпрос на водещия дали няма някакво сближаване на президента и реалната опозиция в България – Демократична България - г-н Иванов отбеляза, че е критикувал президента, че откри темата за прокуратурата едва сега и не е много оптимистично настроен за протичащите консултации, защото не вижда политическа воля в тях. Президентът остави Цацаров да излезе и публично да го „шамароса“.

Попитана кои са трите грешки на този Европарламент, които тя би поправила, Албена Симеонова, трета в листата на Демократична България, отговори: „Аз съм биофермер. Имаме 400 км крайбрежие, а почиваме в чужбина, имаме най-красивата природа, а дишаме най-мръсния въздух, произвеждаме чиста храна, а ядем боклуци. В момента Европа е изправена пред едно много сериозно предизвикателство. Измират пчелите, замърсена е водата. Онова, което искам да променя е програмата за развитие на селските райони или общата селскостопанска политика - 500 млн. граждани на ЕС плащат по 114 евро годишно на нас, фермерите. Повече от 80% се разпределят между 3% от стопанствата. Това се едрите производители, а те не живеят в селата. Средствата трябва да отидат за малките, за средните и за фамилните фермери, за пчеларите, за животновъдите.“

ГЕРБ доказват, че не могат да продължат да управляват. Те не могат да прокарат нито едно решение. Независимо как ще завършат предстоящите Евроизбори, България ще отиде на предсрочни избори. Защото Борисов не може повече да управлява страната. Той докара страната до неуправляемост, каза още Христо Иванов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12860

5

newfoundland

21.05 2019 в 21:14

Всякакви хора се изказват предизборно, но този определено си мисли, че някой го и слуша.

12435

4

Jinx

21.05 2019 в 18:37

Брътвежи на провален министър…

12392

3

мгергов

21.05 2019 в 14:33

Този сега не спира да критикува абсолютно всичко и всеки, но докато беше във властта дума не казваше. Защо като е толкова "компетентен" не направи нещо, докато беше министър на правосъдието. Това е може би най-слабият министър, който някога сме имали.

12082

2

leomesi

21.05 2019 в 10:41

Системата е безумна това е ясно, но точно политици като Христо Иванов, нямащи нито харизма, нито опит, нито последователност в действията, няма как да променят тази система.