Христо Иванов: Нека ИТН да не ни прехвърля отговорността

"Изправи се, БГ! Ние идваме" няма да подкрепят кабинет с ГЕРБ и ДСП

Георги А. Ангелов, Елена Николова 29 юли 2021 в 11:47 5547 0

Снимка БТА/Христо Касабов

"Нека никой да не се опитва да ни прехвърля отговорността за това, че не може да формулира убедителен състав на Министерски съвет, да даде убедителна политическа формула и да отговори на фундаментални въпроси за структуриране на политическото пространство." Така лидерът на "Демократична България" (ДБ) Христо Иванов коментира декларацията на „Има такъв народ“ (ИТН), изчетена от Тошко Йорданов по-рано от парламентарната трибуна и дадения след това брифинг. Мая Манолова от "Изправи се БГ!Ние идваме", който също се очаква да подкрепят кабинет на ИТН, заяви, че те няма да подкрепят кабинет с ГЕРБ и ДСП. 

"Ние не искаме министерски кресла или роля във властта, но ние сме категоричнина, че няма да подкрепим правителство, в което има опити за инсталиране през парадния вход и през задната врата на лица и влияния, свързани с ГЕРБ, ДПС и техните приятелски кръгове", категорична бе Манолова.

Иванов обърна внимание, че ДБ не са получили отговори на въпросите, които са отправили към ИТН: 

"На нито един от трите въпроса не получихме отговор. А видяхме една доста съмнителна, ще си подбирам думите, персонална атака, смесване на факти."

Въпросите на ДБ от вчера са:

- Ще има ли ясно поет политически ангажимент за определени политики, или ще продължим да си водим раздумки.

- Въпросът за важността на хората, които ще бъдат предложени, за техните качества.

- Фундаменталният въпрос за формулата - осъзнато разграничение не само от ГЕРБ, но и от ДПС.

Иванов добави, че фактологията на Тошко Йорданов за Асен Василев качва и очаквания за вниманието, с което ще бъдат оценявани всички аспекти от дейността на бъдещите министри. "Ако някой търси нашата подкрепа, ще намери начин да анонсира министрите. Това, което ние очакваме, е да има обявени министри", каза още Иванов и добави, че има високи очаквания към стандарта по отношение на тяхната оценка. 

Според него профилът на хората е много важен и той е дал пример с тримата министри, което обаче по думите му не изключва тяхното участие. 

Иванов заяви, че в Демократична България искат ясен политически ангажимент, "не просто разговор посока на Луната". Той обясни, че очаква от ИТН да предложат начин за бъдещо споразумение: "Дали ще бъде подписване, дали ще бъде едностранна декларация, има различни начини, по които такова волеизявление да бъде направено. Въпросът е да има ясен ангажимент от най-високо политическо ниво, защото без това става дума за котка в чувал."

Съпредседателят на ДБ декларира, че десницата не се е отказала от това "отговорно да опитаме да направим всички опити в рамките на първия мандат да бъде излъчено правителство".

На въпрос дали тласка страната към нови избори, Иванов отговори: "Тласкаме страната към това да се излъчи едно управление, което наистина може да я промени. Ако не можем тук в този парламент да го излъчим, новите избори няма да бъдат въпрос на това, че ние сме ги тласнали, а ще бъдат необходимост, защото така функционира демокрацията."

"Изправи се, БГ! Ние идваме" няма да подкрепят кабинет с ГЕРБ и ДСП.

Позицията на ИБГНИ остава непроменена относно ролята им във властта и те няма да подкрепят кабинет с ГЕРБ и ДСП. Това заяви лидерът на партията Мая Манолова в кулоарите на НС днес.

"Ние не искаме министерски кресла или роля във властта, но ние сме категорични, че няма да подкрепим правителство, в което има опити за инсталиране през парадния вход и през задната врата на лица и влияния, свързани с ГЕРБ, ДПС и техните приятелски кръгове", заяви Манолова.

Според нея осигуряването на власт на партиите от предишните правителства като ГЕРБ и ДПС е "подмяна на волята на протестиращите граждани и на българския народ".

Тя заяви още, че участието или неучастието на ИБГНИ в парламента "не определя формата на следващото правителство", като изтъкна: "13-те гласа на ИБГНИ в парламента дава възможност за създаването на 4 други коалиции."

Манолова каза още, че от днес ДПС са започнали да поставят и условия за създаването на кабинет - "персонални". Тя отбеляза, че това е и причина да включат "червената система за ранно предупреждение".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови