Христо Иванов критикува кабинета за липса на управленска програма

Ружа Райчева 26 май 2022 в 13:48 1535 0

Снимка БТА/Цветомир Петров

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов критикува ефективността на правителството и настоя коалицията да състави правителствена програма, която да отразява приоритетите на управляващите.

"Правителството има нужда от ясни приоритети за следващите месеци, за да подобри своята ефективност от гледна точка на законодателна работа, защото тази ефективност очевидно не е добра. От наша гледна точка - правителствена програма или друг документ, който да ни фокусира, е необходим", заяви Христо Иванов днес в кулоарите на парламента. 

Той посочи, че в декларацията си от 13 май ДБ са призовали за документ, който да изясни фокуса на управляващите, а и как новото предизвикателство - войната в Украйна - ще бъде отразено в приоритетите им.

"Коалиционното споразумение е общ хоризонт между четири политически сили. Важно е кое вадим пред скоби, това не става ясно от самото споразумение. Голяма част от мерките, записани там, са записани като нуждаещи се от анализ. За да е ефективна работата ни, трябва да знаем в следващите 12 месеца какво да изведем като приоритети. Обсъждали сме това на лидерско ниво, очакваме в крайна сметка да започнем да работим по такъв документ. Той може да бъде форматиран по различен начин или да има друг времеви хоризонт. Но има нужда, наистина, от един по-конкретен документ. Очаквам в крайна сметка да вземем решение как ще изглежда това нещо", каза Иванов. 

Според него между партньорите има разбиране по въпроса, но засега не е постигнато конкретно решение.

Депутатът от БСП Кристиан Вигенин потвърди думите си, че трябва да има управленска програма. "Програма искам от първия месец, увериха ни, че ще има такава, няма какво повече да кажа", заяви той. 

Станислав Балабанов от "Има такъв народ" заяви, че на практика коалиционното споразумение е фундаментът на коалицията. "Напоследък, то като че ли остава на заден план поради кризите, които ни застигат, и търканията на база различните мнения в коалицията. Споразумението е това, по което трябва да работим - ясно е разписано. Иначе всеки има право да казва каквото си иска. БСП понякога излизаха със свои мнения - за форсмажори и други обстоятелства. Според мен щом има такъв обществен договор като споразумението, то трябва да се спазва", каза той.

Депутатът от ПП Петър Кулински е на мнение, че коалиционното споразумение е добра основа, в която ясно са дефинирани приоритетите на управляващите. 

"От тази гледна точка, не мога да се съглася с думите на г-н Вигенин. Проблемът е вдигнат до ниво лидери на партиите и те ще го коментират на коалиционен съвет", заяви той. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews