Христо Иванов: ИТН вадят темата Македония, за да им създаде легитимност за третия мандат

"Оттук нататък нито един премиер няма да посмее да води разговори, защото това ще бъде инкриминирано", предупреди съпредседателят на ДБ

OFFNews 15 юни 2022 в 15:10 2837 1

Христо Иванов

Снимка Архив

Христо Иванов

ИТН вадят Северна Македония, за да им създаде легитимност, ако им се даде третият мандат за кабинет, заяви съпредседателят на ДБ Христо Иванов в пленарната зала днес при изслушването на външния министър Теодора Генчовска. Пред депутатите тя трябваше да представи днес паметна записка, която според партията на Слави Трифонов доказва, че премиерът Кирил Петков е договорил България да отстъпи от позициите си в преговорния процес с Македония. Записката обаче не бе прочетена в залата, тъй като заседанието остана публично, а не бе засекретено.

По думите на Христо Иванов обаче темата за членството на Северна Македония в Европейския съюз е прекалено важна, за да става заложник на борбата за краткосрочна власт у нас.

Това е един грозен разпад на управляващата коалиция, ние се опитвахме да не участваме в него. Прекалено важна е темата Северна Македония, за да става заложник за борбата за краткосрочна власт в София. Втори път се вади тази тема с изключително и единствена пропагандна цел. Това се прави, за да се създаде легитимност на партията, която вече се е заявила като носител на евентуален трети мандат. Няма лошо, но тази пропаганда започна с един статус на г-н Трифонов за неуспеха г-н Каримански да бъде излъчен за гуверньор на БНБ и стана ясно, че тези обвинения са като отмъщение за това. Ще стане ясно, че заемането на този пост беше по-важно от всичко останало, каза Иванов.

В резултат на френското председателство и работата на всички институции, не само на вашата, г-жо Генчовска, сме на път да получим добра база за вземане на политически решения и няма да можем да се произнесем по нея, защото тя вече беше омазана с катран и пера, и оттук нататък нито един премиер няма да посмее да води разговори, защото това ще бъде инкриминирано по чл. 103 от НК, който ни беше прочетен тук. Аз също трябва да бъда инкриминиран, защото съм водил разговори. Смразихме се с тези хора в максимална степен, за да се занимаваме с евтина и пошла борба за власт днес, възмути се Христо Иванов.

Днес изпадаме в политическа невменяемост. Нашият провал ще бъде за самата идея, че по-нататък има смисъл да се разширява ЕС. Това е монументално престъпление. Срам!, завърши Иванов.

Народният представител Кристиан Вигенин (БСП) призова за разсекретяването на паметните бележки, за да "не бъдат внушавани неща, които не отговарят на истината".

„Да бъдат запознати всички български граждани какво пише в тях. Доколкото имаше внушение за състав на престъпление, информирали сте ДАНС, че министър-председателят извършва престъпление спрямо Република България. Ако не смятате, че има такова, това обезсмисля дебата, ако смятате, тогава защо не сте – това е реторичен въпрос“, коментира Вигенин.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2910

1

ivenco

15.06 2022 в 17:10

Аз предлагам, ако има ново завъртане на мандати в този парламент,фатмака да даде третия на иzраждане. Поне малко да се посмеем с тия иди0ти. :)))