Христо Иванов: И без нас има мнозинство, кворумът не пропадна заради ДБ

Ружа Райчева 18 ноември 2022 в 09:51 2566 0

Христо Иванов в кулоарите на парламента

Снимка Архив

Христо Иванов в кулоарите на парламента

Напускането на залата не пречи на парламента да работи, защото има мнозинство без нас. Ако има 89 човека в залата, не е защото липсва "Демократична България", така съпредседателят на ДБ Христо Иванов коментира липсата на кворум в пленарната зала тази сутрин. 

По-рано парламентарните групи на ГЕРБ, "Продължаваме промяната" и Демократична България" не се регистрираха за заседанието. Според Христо Иванов ПП и ДБ не са имали друг избор освен да не влизат в залата:

"Това, което направиха посред нощ, буквално да взривят целия изборен процес с ботуш, трябваше да бъде спряно. Те не посмяха да го внесат днес за разглеждане, но още не са изтеглили текстовете, тоест това нещо продължава да бъде на дневен ред. Тъй че очевидно трябваше да се прибегне до крайни мерки, за да се върне някакъв здрав разум."

По думите му срещата на парламентарните групи на ГЕРБ и ДБ онзи ден е била безплодна: "Три пъти казах на Деси Атанасова: "Недейте да форсирате процеса, дайте да обсъдим внимателно" - все едно си говоря на стена."

Той обяви, че парламентарната група на ДБ се събира, за да изясни дали и как ще преговаря с другите формации. 

Междувременно лидерът на "Български възход" Стефан Янев коментира, че е твърде рано да прави извод от ситуацията и че трябва да се изчакат становищата на всички партийни лидери. 

Депутатът от "Продължаваме промяната" Искрен Митев каза, че ПП продължават да са категорични в позицията си против предложените от ГЕРБ и БСП промени в Изборния кодекс и че няма да влизат в пленарната зала.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!