Христо Иванов: Хората в бъдещото управление не могат да са просто пощенски кутии

OFFNews Последна промяна на 30 юли 2021 в 09:34 4217 0

Христо Иванов

Демократична България е готова да продължи с преговорите за подкрепа на бъдещото правителство, обяви Христо Иванов в интервю за сутрешния блок на Нова тв. В същото време той не спести критиките си начина на водене на разговорите и заяви, че "хората, които ще влязат в едно управление, не могат да бъдат просто някакви пощенски кутии. Те трябва да са с доказана биография.

Заявката му идва след изострянето на напрежението между десницата и "Има такъв народ" вчера, когато депутати от ИТН атакуваха от парламентарната трибуна посочени за приемливи от ДБ имена на министри, а Слави Трифонов обвини Христо Иванов, че проваля преговорите и води страната към нови избори.

„Цялото изказване на г-н Тошко Йорданов от трибуната беше аплодирано бурно от ГЕРБ и ДПС. Не си спомням, когато аз говоря в парламента, те да ми ръкопляскат. Получи се разминаване между твърдения и реалности", коментира днес Иванов.

„Ако поставим равен знак между ДПС и ГЕРБ и ги изолираме от възможността да влияят върху управлението, ние сме готови да продължим разговорите и да дадем подкрепа на този кабинет”, поясни той.

По думите му ДБ има абсолютно последователна позиция по отношение на това как трябва да изглеждат условията, за да дадат подкрепа на управление:  „Всичко, което казах в парламента, е казано и преди изборите. Искаме ясен ангажимент за реформи на най-високо лидерско ниво. За нас хората, които ще влязат в едно управление, не могат да бъдат просто някакви „пощенски кутии”. Те трябва да са с доказана биография."

„Нека никой да не си мисли, че ще гласуваме, понеже можем да бъдем обвинени за това, че ако няма правителство, се отива на избори, което не е вярно. Започвам да се съмнявам дали това не е начин някой с 60 гласа в парламента да си осигури свобода на действие. Ние не просто ще натиснем копчето в залата, става дума да си заложим гласуваното доверие от нашите избиратели. Опитваме се ясно и публично да кажем при какви условия сме готови да дадем подкрепа на дадено управление. Ако някой се интересува от нея, моля да чуе нашата постоянно позиция”, каза още Иванов. 

„Чували ли сте да нарека някого мръсен човек? Всъщност някой иска ли да поеме отговорност за това да има управление, и то такова на промяната, или някой иска да си измие ръцете? Да не си мисли някой, че ние сме смокинов лист, зад който да се скрие друга форма на управление”, попита председателят на „Демократична България“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови