Христо Иванов: Говорим за обезсилване на главния прокурор, не за цялостното му премахване

ПП-ДБ искат да проведат кръг неофициални разговори с всички парламентарни формации

Ружа Райчева 14 юни 2023 в 13:55 1220 1

Христо Иванов в пленарната зала

Снимка БГНЕС/Люба Филипова

Христо Иванов в пленарната зала

Идеята не е да се махне фигурата на главния прокурор, а просто да бъде "обезсилена", заяви Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов. 

В кулоарите на Народното събрание Иванов обясни, че "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) ще покажат своя законопроект за съдебната реформа, когато завършат нов кръг консултации с останалите парламентарни формации.

По думите му в момента започва нов кръг консултации с всички политически формации в парламента. Христо Иванов каза, че се радва, че и другите са осъзнали нуждата от съдебна реформа. 

Той посочи, че вече многократно е говорил за премахването на фигурата на главния прокурор, но че цялостното му премахване е "в напрежение с конституционно решение 3 от 2003 г.", което също подлежи на тълкуване. 

"От тази гледна точка това, за което говорим, е обезсилване на тази фигура, а не на премахването ѝ като такава. Не казвам, че това е задължително най-доброто решение за прокуратурата. В сегашната ситуация най-лесното е да има съгласие да няма такава фигура, така че никой от играчите да не може да реши кой ще е следващият главен прокурор", обясни Христо Иванов. 

Той каза още, че на този етап от ПП-ДБ предпочитат разговорите да не се водят публично, както и в тях да участва министърът на правосъдието Атанас Славов. "На този етап искаме да проведем кръг от неофициални разговори", добави той. 

На въпрос от журналисти съпредседателят на "Демократична България" категорично отрече да е било обсъждано той да стане еврокомисар. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки