Христо Иванов: Борисов използва европредседателството, за да завие на Изток

OFFNews 28 юни 2018 в 16:43 5133 4

На всеки един нормален човек в ГЕРБ трябва да му е ясно, че се е качил на кораба, който пътува на Изток. Борисов използва европредседателството, за да завие.

Това заяви лидерът на "Да, България" Христо Иванов днес по време на извънредна пресконференция на дясното обединение "Демократична България". В нея участваха още председателят на ДСБ Атанас Атанасов и лидерът на "Зелените" Борислав Сандов.

Това управление в момента е управление, в което няколко души са се отдали на клиентелизъм, за да си гарантират собственото оцеляване. Не говоря само за политическо оцеляване, заяви той.

Според него, докато продължава "това управление, което отказва да реформира правосъдната система, което отказва да оздрави отбраната и службите, което отказва да се бори с реалната корупция и да изчисти гнилите ябълки в банковата сфера", то ще тласка страната към периферията на ЕС.

Европейските ни партньори са съгласни тук да се провежда едно паркетно председателство, но когато става дума да ни включат в следващите кръгове на доверие като очертаващото се сътрудничество в областта на отбраната, за България няма доверие, посочи Иванов.

Председателят на "Да, България" каза още, че под повърхността тече играта за спазаряване на новия главен прокурор и допълни, че без дълбоко реформирана прокуратура не може да имаме нито здрави банки, нито отбрана и сигурност.

Рано или късно ще има избори и тези избори ще бъдат последната възможност да преориентираме страната ни към ядрото на ЕС, заключи Христо Иванов.

Лидерът на ДСБ Атанас Атанасов посочи, че това, което стана с дебата по вота на недоверие, е поредното доказателство за обезличаване на най-важната българска институция - Народното събрание.

Министър-председателят присъстваше в пленарната зала чрез мултимедия. Вицепремиерът по сигурността Каракачанов не се изказа. Министърът на вътрешните работи не се изказа. От ГЕРБ нямаше нито едно изказване в пленарна зала, заяви той.

Според Атанасов най-важният въпрос отсъства в мотивите за вота на недоверие - в системите за сигурност на държавата работят над 50 000 души, които са тежко демотивирани да си изпълняват задълженията.

Заради това цялата система служи не за разкриване на престъпленията, а за прикриването им, добави той.

Атанас Атанасов каза още, че е ясно какво ще се случи при гласуването на вота:

Когато трябва да се избират членове на ВСС, няма никакви противоречия между тях, иначе разиграват някакъв театър на управляващи и опозиция.

Борислав Сандов от "Зелените" даде пример с няколко решения от заседанието на Министерския съвет в сряда, които са много лоши за страната ни.

Вчера без да има сериозен дебат кабинетът отмени решението на Борисов 1, с което се спря корупционния проект АЕЦ "Белене". За пореден път се отваря схема за източване на още милиарди публични средства за мечтата за осъществяване на един невъзможен и ненужен проект, заяви той.

Сандов коментира още решението на правителството да отдаде на концесия летище "София":

Това е един от последните големи терминали, които все още не се държи от един много тъмен кръг от бизнес интереси.

Той посочи, че България иска пореден заем от Световната банка в областта "Околна среда и води".

България вече получи финансиране от Световната банка за изготвяне на стратегия за адаптация към климатичните проблеми, за което все още нямаме нищо. Бавим се изключително много в този процес. България е една от трите страни в ЕС, която няма такава стратегия. Имаме пари, дадени от Световната банка, които ние ще връщаме, за изготвяне на стратегия за справяне с мръсния въздух. А сега държавата иска финансиране и за консултации в сферата на риска от наводнения и управлението на речните басейни. България е една от страните в света с най-голям брой на глава на населението хидроинженери. И не говоря за онзи прословут хидроинженер за милиони за "Цанков камък", а за истинкси професионалисти в сферата. Нима България няма капацитет за това, попита риторично Борислав Сандов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12082

4

leomesi

29.06 2018 в 12:12

Абе тоя хубаво поискал оставка на Бойко, ама той кво си мисли, че може да му вземе мястото ли? Смешко.

23293

3

Стефан

28.06 2018 в 19:21

Борисов може да е всякакъв, но върши нещо. Даже половината да са глупости - другата половина е свършена работа. И по-малко да е - все файда.
А ти се занимаваш единствено със словесен онанизъм. Бегай малко настрани, а? Или ще викна санитарите. Те носят усмирителните ризи.
Мамка им и времена доживяхме! А кви луди имаше едно време ... Нормални луди. Кой Наполеон, кой Дева Мария, кой Иван Костов ... А сега всички луди били десни. Е как ходите без леви крака, бе? Да строя ли фабрика за патерици? И с кво си бъркате в носа, като немате лева рЪка? Щот дясната Мара Шепова я знаем.

10372

1

elbarbudo

28.06 2018 в 17:33

С тия неадекватни дрънканици и 2.96% няма да вземете на следващите избори.