Христо Иванов: Борисов да свика Съвета по сигурността заради срива на Търговския регистър

OFFNews Последна промяна на 14 август 2018 в 16:42 3401 1

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов настоя премиерът Бойко Борисов спешно да свика Съвета по сигурността при МС и да даде цялостна оценка на възникналия срив в системата на Търговския регистър.

Иванов е категоричен, че министър-председателят трябва да поеме лична отговорност за справянето със ситуацията, на първо място по отношение на възстановяването и сигурността на данните. 

Трябва спешен и ясен отговор на въпроса ще бъдат ли възстановени данните в Търговския регистър и с какво точно ниво на сигурност. Този отговор трябва да бъде даден на най-високо ниво, написа в личния си Фейсбук профил Христо Иванов. 

Според него, ако зад тази криза стои умисъл, той е бил насочен към манипулиране на едни или други данни:

"Сега въпросът е дали е имало такава манипулация и доколко занапред тя ще бъде предотвратена. Мотив има - става дума за огромни пари и интереси, особено в навечерието на проверките от ЕЦБ и ЕК по отношение на нашите банки, застрахователи, пенсинонни дружества и държавни фирми заради засиленото сътрудничество по пътя към Еврозоната. Очевидно и възможност е имало."

Христо Иванов настоява още да бъде посочен отговорният за тази катастрофа:

"Тук, разбира се, става дума за фирмата, която е поддържала ТР, и за адекватността на текущия контрол от страна на Агенцията по вписванията. Оставките са най-малката част. Трябва пълна прозрачност на договорите и съпътстващата документация, включително одитни доклади и др. Отново на ниво премиер трябва оценка на материалните щети и мерките за тяхното компенсиране".

Според съпредседателя на "Демократична България" става дума за "тежък срив на националната киберсигурност, който издава катастрофалната неадекватност на цялостната политика по защита на информационния суверенитет на страната".

"В момента имаме една изключително слаба Агенция за електронно управление, която не разполага нито с инструментите, нито с капацитета, нито с политическата подкрепа да изпълнява номиналния си мандат. Имаме и неизвестен капацитет в ДАНС и другите служби. (Да не кажем, че имаме ноторно отсъствие на капацитет в службите...)"

На практика подходът към изграждането на цялата система на електронно управление е децентрализиран, посочва Христо Иванов.

"Всяко ведомство е оставено да възлага и контролира изграждането на съответната инфраструктура и нейната експлоатация както скимне на съответното ръководство и заседналите в администрацията "специалисти". Това е все едно да нямаме единна армия, а общински и ресорни опълчения, на които да разчитаме да се договарят помежду си, за да осигурят националната политика за сигурност", коментира още той.

Според него към тази картина "трябва да добавим фирмите, които основно изпълняват тези договори при пълна непрозрачност, липса на адекватни национални стандарти за капацитет, сигурност и отговорност. Често става дума за вечните стари ченгета, които въртят поредните мътни номера с печелене обществени поръчки и безсрамно влачене, мазане и кърпене при изпълнението им".

"И тук изобщо не е само до парите. Колкото и да са астрономически сумите. Става дума за власт. Контрол върху данни, управленски процеси и държавността като цяло, какъвто никога до сега в историята на човечеството не е могъл да бъде упражняван. Контрол, който в мътната вода на децентрализираната ни политика по киберсигурност, може да се окаже в ръцете на нашата мафия или на чужди служби", отблезява Иванов

Той е категоричен, че катастрофата с Търговския регистър е сигнал за аларма:

Трябва ни национален консенсус за цялостно преосмисляне на политиката по изграждане на електронно управление и гарантиране на киберсигурността. Тя трябва да почива на цялостен модел с ясно лидерство, йерархия, отговорности и способност за налагане на политики и стандарти. Става дума за самата българска държавност и нищо по-малко!

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8435

1

Jinx

15.08 2018 в 18:04

Ко речи? Стори ми се, че псевдо-полотикът Иванов се обажда пак.