Христо Иванов: ББР поредната усмивка на Доган ли е?

Спецправосъдието се оказа сляпо за Пеевски и чекмеджетата, коментира съпредседателят на Демократична България

OFFNews 19 май 2021 в 09:16 3905 1

Христо Иванов

Специализираното правосъдие се оказа сляпо за Делян Пеевски“, коментира лидерът и съосновател на „Демократична България“ Христо Иванов. В предаването „Тази сутрин“ той каза, че името на бившия ДПС депутат се споменава над 100 пъти в делото за КТБ, но той не е привлечен, нито е разпитван:

„Спецправосъдието се оказа сляпо за него, за чекмеджетата, за официалната вила, това е огромният проблем. Едни хора с бизнес биват подлагани на диспропорционална репресия, а за други политически фактори правосъдието се оказа абсолютно сляпа."

Според Иванов закриването на специализирания съд е част от по-цялостна съдебна реформа. „Времето не ни стигна, но това е и добре, защото ще ни позволи да проведем повече дискусии. Вярвам, че този диалог ще продължи и в следващия парламент“, посочи той.

Той коментира и информацията от служебния министър на икономиката Кирил Петков, че Българската банка за развитие е давала големи суми пари на свързани фирми. Според  Иванов големият проблем е в липсата на реакция от институциите.

„Проблемът е в усмивката на Ахмед Доган. ББР е създадена да подпомага стартиращи бизнеси. Когато „Булгартабак“ получава финансиране от ББР, това не е нито малко, нито средно, нито иновативно предприятие, нито отговаря на критериите. И тук виждаме едно отклоняване от целта на банката. И възниква въпросът – това поредната усмивка на Доган ли е?“, казва Христо Иванов.

Според лидера на ДБ отклоняването на банката от нормалната ѝ дейност се обяснява с политическо влияние.

Вотът на 11 юли

Иванов даде заявка, че ДБ е готова на разговори за бъдещото управление след парламентарните избори на 11 юли.

"Политическите сили трябва да подходят с голяма сериозност към необходимостта след изборите на 11 юли да има управление на промяната и да дефинират как си я представят. За този разговор сме готови и се надяваме на разширяване на доверието на избирателите", каза той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови