Ексклузивно Шест месеца на първата линия на фронта. Иван Калчев-Глиги в студиото на OFFNews

Христо Иванов: Ако третият мандат пропадне, до ноември няма да има редовен кабинет

"Тодорживковският модел продължава да съществува. Парламентите се превръщат в сезонни събрания, които ратифицират решенията на Държавния съвет"

OFFNews 13 януари 2023 в 22:12 3977 3

Христо Иванов

Снимка ДБ - пресцентър

Христо Иванов

Ако не се разберем сега, до ноември, до след местните избори, няма да има редовно правителство. Защото с наближаването на местните избори желанието на партиите да правят стъпки една към друга намалява, заяви пред БНТ съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов.

Според него независимо от това колко искрено се заявява подкрепа за реализация с третия мандат, динамиката на политическата стихия в момента е толкова силна, че излъчването на кабинет ще е много трудно.

Той обаче увери, че ако президентът връчи третия мандат на “Демократична България”, тя "има идея как може да се случат нещата".

Иванов заяви, че е изключително важно тъкмо сега да се състави редовно правителство, защото иначе страната ще изпусне последния си исторически шанс в много отношения:

“Ако сега не хванем прозореца за еврозоната и Шенген, за модернизация на армията, на реализацията на Плана за възстановяване и устойчивост, и то не само като пари, а и като трайна проевропейска промяна - не е ясно кога.”

Иванов предупреди, че ако не се реализира третият мандат, трябва да можем да си отговорим на въпроса: как след това ще се управлява страната. Защото, по думите му, конституцията ни прилича на палимпсест - ръкопис, под който прозира друг, оригиналният текст:

“Тоест тодорживковският модел продължава да съществува. Парламентите се превръщат в сезонни събрания, които се събират да ратифицират решенията на Държавния съвет, който реално управлява страната.”

Той сравни изборните кампании с риалити формати, на които днес се отдава политическата класа - понеже те са толкова чести вече, все по-трудно става в парламентите с по три месеца живот партиите да намират допирни точки. “Затова е важно това да го спрем сега”, призова съпредседателят на ДБ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12082

3

leomesi

16.01 2023 в 12:06

И БСП не е цвете за мирисане, но на ДБ ако беше дал мандата Радев, ставаше манджа с грозде, щяха да оплескат яко нещата.

-5839

2

....и ДБ няма да влезе повече в парламента, както и Български възход.

-795

1

Дедо МразИ

14.01 2023 в 03:12

Нали идеята беше да свалим първо Боко и после ще фо мислим ? Видя се колко могат да мислят жълтопаветният планктон :-) уж обичахте юмручето а сега то се заби в гадните ви зъбки със брутална сила