Хем има, хем няма: ГЕРБ и ПП-ДБ си противоречат дали ще има експерти на Борисов

Йорданка Веселинова 01 юни 2023 в 09:47 2302 0

Николай Денков в парламента.

Снимка БГНЕС/Марин Каравелов

Николай Денков в парламента.

Първите две политически сили ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС си противоречат дали в бъдещия проектокабинет "Денков-Габриел" ще има експерти, номинирани от партията на Бойко Борисов.

Рано тази сутрин Николай Денков обяви пред журналисти в парламента, че Мария Габриел прави номинации за експерти, които да влязат в кабинета, като всички имена се обсъждат. По думите му съотношението на силите в кабинета няма да е 50 на 50. Денков изтъкна, че разговорите между двете формации продължават и днес. Той добави, че подкрепа от ДПС на този етап не е търсена, но ще бъде нужна за конституционната реформа и за смяната на регулаторите.

"Информацията, че МВР ще бъде на ГЕРБ, не е вярна. Няма такова нещо. Търсим човек, който да е експерт, специалист, неполитическо лице, което да се е доказало в работата си", каза още той. Както OFFNews вече писа, двете формации са постигнали консенсус за "взаимно приемлив кандидат", който е експерт.

Номинираният за ротационен премиер заяви, че по-добър експерт от Асен Василев не познавал. Той изтъкна, че партийният му лидер е специалист, който може да направи два бюджета в рамките на една година.

"Аз лично и Мария Габриел ще бъдем гаранти, че няма да има нарушаване на законите, че отношението към администрацията ще бъде такова, каквото е по закон", каза още той.

Няколко минути по-късно изявление даде и Бойко Борисов. По думите му Мария Габриел и Николай Денков са много близо до стигането до решение, но "докато всичко не е договорено, нищо не е договорено". 

За разлика от Денков Борисов обяви, че партията му не предлага експерти като кандидат-министри. 

"Партията на "Промяната" иска сама да си носи отговорност, включително и с политически лица. Ние с ДБ отговаряме на техните искания", декларира уверено той.

В следващото си изречение обаче той заяви, че е хубаво, Габриел, а и ДБ да предложат експерти. Изказването му бе в отговор на въпрос във връзка с твърденията на Денков, че има номинации и на ГЕРБ:

"Ами хубаво е да предлагат. И другите партии да предложат. Много е тежко времето, трябва да се взимат страшно отговорни решения. Не е по силите на една партия. Винаги съм го казвал, но те имат твърде високо самочувствие", заключи той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови