Хасан Адемов: Очакванията на бъдещите пенсионери се разминават с това, което ще получат

OFFNews 19 януари 2021 в 10:08 2481 0

Снимка ДПС

Хасан Адемов

Промените в Кодекса за социално осигуряване, касаещи втората пенсия, се внасят по "бързата писта". Правителството скри в последната година този законопроект и го внася в последния момент, защото очакванията на бъдещите пенсионери се разминават с това, което ще получат от пенсиите. Това е, защото - първо - става въпрос за 20-годишен период на осигуряване, второ - защото през годините е имало достатъчно проблеми с коефициента на редукция.

Това коментира председателят на социалната комисия в парламента Хасан Адемов (ДПС) в сутрешния блок на БНТ. Миналата седмица парламентът прие на първо четене промените в кодекса

Първата кохорта - около 17 000 жени, родени през 1960 г., придобиват право на втора пенсия през септември 2021 г., припомни Адемов.

По думите му по време на съгласувателната процедура, в която освен ресорните министерства участват и пенсионните дружества и Комисията за финансов надзор (КФН), изникват предложения, които изцяло променят философията на внесения от Министерския съвет закон. 

"Доста са тези предложения, в рамките на 34 страници. МТСП и МС по време на съгласувателната процедура са отхвърлили предложенията на КФН." Според Адемов това е класически пример за липса на координация между МС и надзорните органи, в случая КФН.

Комисията например предлага пенсионните дружества да вземат такса от 0,5% от нетните активи на фонда.

"Това, което сега се предлага, е процент от активите на пенсионните дружества да бъдат като капиталови изисквания (допълнителни гаранции). Т.е. 2% в гаранционния фонд да се отделят не само за пенсионерите като гаранции, а и за всички осигурени лица. Тези средства ще гарантират и индивидуалните вноски на 17-18 годишните, които сега стартират трудовия си път. Това са нови разходи за частните пенсионни дружества, които трябва да бъдат съгласувани, някои от тях са с чуждестранни инвеститори. Убеден съм, че колегите от КФН вероятно са добронамерени, но тези предложения са отхвърлени в рамките на работните групи", коментира Адемов. 

"Инвестиционната такса, за която се говори, съществува и в момента - тя е 0,75% на годишна база от всички инвестиционни разходи. Предлага се драстично намаляване на тази такса - 0,5%. Няма как да няма такава такса, защото тези фондове имат разходи за банки попечители. А КФН предлага да няма такава такса", каза още той.

Според него е странно, че КФН предлага формула за защитаване размера на пенсията без технически лихвен процент.

Избори

ДПС решава тази седмица дали да внесе свои предложения за промени в Изборния кодекс. Според Хасан Адемов едно от най-слабите звена в законодателството е броенето на бюлетините.

"Досега действащото законодателство ще усложни още повече възможността за преброяване, тъй като трябва да се броят отрязъците от машините, трябва да се броят бюлетини, трябва да се попълват протоколите. На предните избори 60% от всички протоколи бяха сгрешени. Днес имаме заседание на централно оперативно бюро и на парламентарната група и ще решим по какъв начин да процедираме. Ние държим на предложенията, които сме правили през всичките тези години", уточни председател на Комисията за социалната политика.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови