Хартиеният вот - нова разделителна линия за коалицията

Йорданка Веселинова 12 април 2022 в 12:01 2101 4

Снимка Архив - БТА

Предложението на БСП за връщане на хартиените бюлетини се превръща в нова разделителна линия за коалицията. В кулоарите на Народното събрание депутати от ПП, ИТН и ДБ обявиха, че няма да подкрепят искането, докато от опозицията се изказаха положитено за законопроекта. 

Вчера БСП внесе законопроект за промени в Изборния кодекс, който връща хартиените бюлетини. Основният мотив в него бе спадът на избирателната активност. Предложението идва почти година след последната промяна на ИК, която направи машинния вот задължителен за всички секции с над 300 избиратели. Тогава отпорът идваше главно от ГЕРБ, а БСП - тогава носеща печата "партия на статуквото", се опита да се хареса на т.нар. "партии на промяната" и подкрепи промените.

Ива Митева от ИТН заяви, че останалите три партии в коалицията са против законопроекта на БСП.

"Притеснява ме внесеният Изборен кодекс (...) категорично нямаме консенсус, имахме среща на коалиционните партньори, на която ИТН, ПП и ДБ категорично заявихме, че няма да подкрепим такъв законопроект, ако бъде внесен. Вчера видяхме, че той е внесен. Явно иска някои ръчички да пипат бюлетините и да определят изборния резултат."

Председателят на ПГ на ДБ Христо Иванов заяви, че "Демократична България" не се отказва от позицията си. Според него машинният вот е доказал своите ползи по време на изборите през юли и ноември. 

"Очевидно ще е тема, по която ще има различни мнения. Ще видим дали ще се превърне в нова разделителна линия. Не бива да се отказваме от нещо, което заедно постигнахме", каза той. 

Филип Попов от БСП заяви, че законопроектът е обсъден с коалицията. Той съобщи, че промените са разгледани от експертен и коалиционен съвет. Попов повтори основния мотив на промените, а именно, че машинният вот е причина за спада на избирателната активност. Тази теза бе основна в коментарите на ГЕРБ-СДС и БСП след изборите. 

"Двата типа гласуване имат своите ползи", заяви Петър Петров от "Възраждане".

Той подкрепи тезата на БСП, че машинното гласуване е довело до спад на избирателната активност.

Екатерина Захариева от ГЕРБ-СДС беше лаконична:

"Хората трябва да имат право да гласуват, видяхте колко ниска е избирателната активност."

Хамид Хамид от ДПС отказа да коментира дали парламентарната му група ще подкрепи законопроекта.

"Не сме разгледали предложението на БСП, нямаме позиция все още, нека първо се разберат в коалицията", каза той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2910

4

ivenco

12.04 2022 в 14:17

Да гласуват оръжията и комунетата да си ходят. Ако намерят подкрепа в този парламент, добре, ако не, нови избори и комунетата виновни, че са развалили парламента. ;) Комунисти, сър.

2910

3

ivenco

12.04 2022 в 14:16

Ами да си образоват електората. С машините се получи все едно има образователен ценз, както искаха години наред *обединените идиоти * :). Не може неграмотни люде да решават бъдещето на държавата и моето в частност.

14469

2

случайно прочетох

12.04 2022 в 14:07

Корнела се чуди как да се прави на интересна, а е направо елементарна.
Само пречи на работота на правителството с дребнотемия.

10935

1

borisboris

12.04 2022 в 14:02

Абе хора, нема ли по- важни неща за вас?

 
X

Да помогнем на украинските деца!