Ексклузивно Шест месеца на първата линия на фронта. Иван Калчев-Глиги в студиото на OFFNews

Хаджигенов сезира Лаура Кьовеши за бездействието на прокурора за полицейското насилие

OFFNews 20 август 2021 в 16:10 5404 2

Председателят на Временната парламентарна комисия за разследване на полицейското насилие и подслушване на протестиращи граждани Николай Хаджигенов сезира Европейския главен прокурор Лаура Кьовеши, председателя на комисията ЛИБЕ и други европейски институции и правозащитни организации във връзка с прокурор Вероника Трифонова, понастоящем делегиран европейски прокурор от квотата на България.

Трифонова получи упреци, че е подминала безпрецедентно полицейско насилие. Кадрите от охранителни камери под колоните на Министерски съвет, запечатали срамния побой над мирно протестиращи млади хора от вечерта на 10 юли 2020 г., крити от българските власти близо 13 месеца и извадени от комисията, обиколиха всички медии и социални мрежи в страната, и разтърсиха цялото общество, обясняват от "Ние идваме!".

"Независимо от множеството свидетелства и доказателства за това насилие, г-жа Трифонова е прекратила преписка по случая поради липса на престъпление. Това е форма на съучастие на престъпление срещу правосъдието", категоричен е Николай Хаджигенов, който е и адвокат на част от пострадалите при побоя млади хора.

Писма са изпратени до Европейския главен прокурор, председателя на Комисията ЛИБЕ Хуан Фернандо Лопез Агилар, Върховния комисар за правата на човека Мишел Бачелет Херия, Генералния секретар на Съвета на Европа Мария Пейчинович – Бурич, зам.-председателя на ЕК за „Ценности и прозрачност" Вера Йоурова, комисаря по правосъдието Дидие Рейндерс и Салла Саастамойнен – генерален директор на ГП „Правосъдие и потребители".

Преди дни самата Вероника Трифонова обясни, че на кадрите, които тя е гледала преди повече от 8 месеца, насилие няма. Но точно заради тях преценила, че има данни за извършено престъпление.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови