Груба лъжа, манипулация, небивалица! - ГЕРБ се изнерви от разкритията за хаос в енергетиката

Аз гарантирам, че Булгартрансгаз е спазила процедурите до последната буква, каза за Турски поток Теменужка Петкова

OFFNews 27 май 2021 в 16:53 5504 0

Бившият министър на енергетиката от ГЕРБ Теменужка Петкова даде извънреден брифинг по повод "поредицата от неистини и лъжи", които според нея имало в отчета за реалното състояние на сектора на наследника й на поста Андрей Живков.

По-рано днес той обяви, че заварва енергетиката в хаос, с милиарди дългове на основни компании в сектора и че тръбата на Турски поток, минаваща през България, за която правителството Борисов-3 похарчи 3 милиарда лева на българските данъкоплатци, е много съмнително дали е изгоден проект.

Теменужка Петкова обаче е на мнение, че екипът във ведомството й та служебния кабинет целял "само да се всява паника и да се правят внушения".

Първата лъжа е свързана с дружеството "Български енергиен холдинг". Живков изрази съмнение, че той вместо да участва в развитието на проекти, се е превърнал в холдинг, който финансира дъщерните си дружества. Препоръчвам на колегата да прочете устава на БЕХ и да види, че той не е оперативен, а финансов холдинг, това му е основната задача. БЕХ върши своята работа, каза тя. 

Според нея втората лъжа е свързана с това, че в последните години в Министерството на енергетика не е имало политика в областта на енергетиката.

"Груба лъжа, манипулация, небивалица. Оценката за това каква е политиката в даден сектор не се дава от служебните министри, а от международни рейтингови агенции. ФИЧ повиши кредитния рейтинг на два пъти - на 1 март 2021, и 11 май 2021 г.", похвали се бившата счетоводителка, ъпгрейдната до енергийното острие на партия ГЕРБ. 

Според нея не бивало да забравяме, че енергетиката е от структуроопределящ отрасъл, пряко свързан с националната сигурност. Затова всеки, който си позволявал да говори неистини и да въвежда в заблуждение, щял да понесе своята отговорност.

Третата много сериозна лъжа е свързана с финансовото стабилизиране на сектора. Колегата просто обясни как едва ли не българската енергетика е в някакъв финансов колапс. 2014 г. към 31 декември БЕХ беше на загуба от 274 млн. лева, а към 31 декември 2020 г. той е на 280 млн. лева печалба. Не знам какво ще стабилизира колегата Живков, каза Петкова. 

Според нея голяма лъжа било и че НЕК едва ли не е във фалит.

"През 2014 г. да, НЕК беше на 586 млн. лева загуба, това е доста сериозна загуба. Към настоящия момент е на печалба от 46 млн. лева. За ТЕЦ Марица Изток-2 и Мини Марица Изток Живков по всяка вероятност не се е запознал с трайната политика на ЕС - климатична неутралност до 2050 г. Винаги сме работили за това българският въгледобив да се развива и да разчитаме на тези централи. Има решение на парламента, което е свързано пряко с ангажиментите за гарантиране на работата на централите", посочи още бившата министърка.

Според нея правителството не трябвало да си губи времето в проверки и търсене на измислени сензации, а да работи.

За Балкански поток, както тя и шефът й Бойко Борисов наричат тръбата на Турски поток на наша територия, също не трябвало да има съмнения. Петкова посъветва новия министър и екипа му да седнат и да прочетат внимателно какво пише в европейските директиви.

Аз гарантирам, че Булгартрансгаз е спазила процедурите до последната буква, каза още тя. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!